16.10.2024.

16:32

Foto: Starsportphoto

Sport

Srbija i SP 2026: "Orlovi" će teško do prvog šešira! Evo šta je potrebno da se desi

Iako su utakmice u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2026 tek martu sledeće godine, treba istaći da su utakmice u Ligi nacija izuzetno važne zbog samog mesta u kvalifikacijama i na samom žrebu. 

UEFA je promenila sistem kvalifikacija, pa je sada situacija takva da imamo 12 grupa u kvalifikacijama i samo pobednici istih, odnosno prvoplasirani, će se direktno plasirati turnir koji se održava u SAD, Kanadi i Meksiku. 

Što se tiče preostalih putnika sa Starog kontinenta ostalo ih je još četiri. Svi drugoplasirani timovi iz kvalifikacija, plus četiri najbolja tima Lige nacija, boriće se kroz baraž za preostala četiri mesta. 

Kada su u pitanju šeširi za kvalifikacije, konkretno Srbija još uvek ne zna u kom će se naći, a trenutno je projektovana u drugom. 

Šeširi za kvalifikacioni žreb biće određeni kada se odigra poslednja utakmica Lige nacija. Jer osam polufinalista iz A klase ide u prvi šešir, a uz njih i četiri preostala najbolje plasirana tima na FIFA rang-listi. To, na primer, znači da će se Engleska sigurno naći u prvom šeširu, iako se trenutno laza u B diviziji. 

U prvom šeširu sigurni su Španija, Engleska, Belgija, Holandija, Portugalija, Italija, Nemačka i Hrvatska. Treba istaći da se i Srbija može naći u prvom "ćupu" i sve što je potrebno jeste da završi druga u grupi Lige nacija, za šta i dalje ima šanse ali ne prevelike, zbog čega je izglednije da tu vidimo Švajcarsku i Dansku.

Drugi šešir su obezbedili dosad samo Ukrajina, Turska, Vels i Švedska, a prema projekciji tu se očekuje da budu Srbija, Mađarska, Poljska, Grčka, Slovačka, Rumunija, Češka i Norveška. 

Informer

 

Naš tim se gotovo sigurno neće naći u trećem šeširu, a njega su obezbedili Albanija, Makedonija, Crna Gora, Finska, Republika Irska, Severna Irska, Gruzija i Island. Tu se još očekuje da se nađu BiH, Škotska, Slovenija i Izael.

Kada je četvrti šešir u pitanju, on je gotovo kompletiran, te samo jedan "putnik" nije poznat, a očekuje se da to budu Bugari. U njemu se nalaze: Luksemburg, Belorusija, Jermenija, takozvano Kosovo, Kazahstan, Azerbejdžan, Estonija, Kipar, Letonija, Farska Ostrva i Litvanija.

Za kraj, poslednji peti šešir je odavno poznat i tu se nalaze: Moldavija, Malta, Andora, Gibraltar, Lihtenštajn i San Marino.