17.10.2024.

11:33

Foto: reuters

Sport

Istorijska odluka! FIFA uvodi novo pravilo u borbi protiv rasizma

FIFA nastavlja da se bori protiv rasizma u fudbalu, pa uvodi oštre mere kojima će se  kažnjavati svaka diskriminacija na rasnoj osnovi.

U slučaju da sudija primeti rasističko vređanje igrača ili mu se sami igrači požale može da zaustavi meč, a postiji mogućnost i da se utakmice okonča pre kraja i bila bi potom rešena za "zelenim stolom".  Novim pravilom donetim na 74. kongresu FIFA u Bangkoku predviđeno je da utakmica trajno bude prekinuta ukoliko sudija i delegat procene da se radi o neprihvatljivom obliku govora mržnje, rasne ili bilo koje druge diskriminacije.

Na Kongresu FIFA ustanovljena je i gestikulacija kojom igrači mogu poslati jasnu poruku sudiji da su doživeli uvrede na rasnoj osnovi. Reč je o prekrštenim rukama u "X“.

U slučaju rasizma uveden je postupak od tri koraka. Jasno je definisan protokol koji bi trebalo da pomogne u borbi protiv rasizma. 

Prvi korak - Sudija prekida utakmicu: Ako ste doživeli uvrede na rasnoj osnovi upotrebite "gest protiv rasizma“ (prkrštene ruke u "X“) i sudija će automatski prekinuti utakmicu.

Drugi korak - Sudija šalje ekipe u svlačionice: Ako se uvrede nastave nakon upozorenja i nastavka igre, sudija drugi put prekida meč i šalje ekipe u svlačionice.

Treći korak - Sudija prekida meč : Ukoliko se uvrede ponove tokom pauze ili nakon nastavka meča, utakmica je trajno prekinuta i biće rešena za "zelenim stolom“.

Tagovi: