17.10.2024.

14:56

Foto: profimedia

Sport

Kakav šok! Gigant iz španske Primere stavljen na prodaju!

Naime, ugledni portal "AS" došao je do dokumenta koji kruži među investicionim fondovima sa ciljem kupovine fudbalskih klubova u Evropi. U tim redovima sumirana je akcionarska i ekonomska situacija kluba sa "Mestalje", a prema rečima specijalizovane agencije koja je u ovom slučaju posrednik između dve strane, trenutni vlasnik Piter Lim "traži između 350 i 400 miliona evra" za svoje akcije, što predstavlja 91,5% akcionarskog kapitala Valensije.

Navijači španskog kluba već gotovo celu deceniju pokušavaju da primoraju magnata i njegovu kompaniju "Meriton Holdings" da napuste klub. Sada, prema najnovijim informacijama, čini se da je singapurski milijarder konačno spreman da proda svoj udeo u Valensiji.

U dokumentu se navode tačke, čiji je cilj da se Lim udalji iz kluba. Takođe se ističe da je potrebno najmanje 150 miliona evra kako bi se završila izgradnja stadiona "Nou Mestalja".

Tokom svog boravka u Valensiji, Lim je uložio 290 miliona evra, dok klupski dug trenutno iznosi 340 miliona evra. Pored toga, u izveštaju se napominje da 15 od 25 igrača prvog tima ima ugovore koji ističu u naredne dve godine, što zahteva dodatna ulaganja.

Ako je zaista tačna tražena cena - između 350 i 400 miliona evra, onda to objašnjava Limovo dugotrajno prisustvo u klubu. Ukoliko investitori žele da preuzmu Valensiju, završe stadion i vrate dugove, procenjuje se da bi im bilo potrebno najmanje 500 miliona evra, ne računajući dodatna ulaganja u tim.

Podsetimo, za Valensiju su u poslednjih nekoliko godina nastupali srpski fudbaleri Uroš Račić i Nemanja Maksimović, dok su pre njih dres "slepih miševa" nosili Nikola Žigić i Filip Krstić. Ipak, najveći trag među našim igračima ostavio je Miroslav Đukić, koji je za klub igrao od 1997. do 2003. godine.