19.10.2024.

06:20

Foto: EPAimages

Sport

Problemi se gomilaju na "Nou Kampu"! Barsa žestoko kažnjena zbog lažnih izveštaja!

Nekada je Barselona bila izuzetno stabilan klub, ali su to davno prošla vremena. Godinama Katalonci ne uspevaju da reše ogroman minus u kasi, a problemi se iz meseca u mesec gomilaju. Ideja da lažnim izveštajima smire javnost samo je dodatno pogoršala situaciju budući da će velikan sa "Nou Kampa" morati da plati kaznu od 500.000 evra zbog toga što je namerno i svesno lažno izveštavala o prihodima. 

Sud za sportsku arbitražu (CAS) u Lozani odbacio je žalbu Barselone i u veoma kritičkoj presudi objavljenoj u petak, naveo je da je kazna od 500.000 evra „zapravo prilično blaga”. Slučaj proizilazi iz načina kojim je Barselona postupala sa finansijskim izveštajima o dogovoru koji je obezbedila o prodaji procenta svojih prava na emitovanje u narednih 25 godina.

Barselona je 2022. godine obezbedila ugovore u vrednosti od 667,5 miliona evra za prodaju 25 odsto svoje buduće zarade od emitovanja španske fudbalske lige u narednih 25 godina. UEFA je saopštila da je klub tada namerno pogrešno prijavio jedan od tih ugovora u svojim finansijskim izveštajima i „precenio svoje rentabilne rezultate za 267 miliona evra”.

Prodaja nematerijalne imovine, kao što je buduća zarada od prava na emitovanje nije dozvoljena da bude uključena u proračune rentabilnosti, a Barselona je prošle godine kažnjena sa 500.000 evra zbog prijavljivanja profita koji nije bio relevantan. Katalonci su uložili žalbu, ali je CAS odbio istu i potvrdio izrečenu kaznu.