19.10.2024.

17:48

Foto: Tanjug/AP

Sport

Gužva u vrhu Bundeslige! Lajpcig vodi u "maratonu", Leverkuzen i zahuhtali Frajburg ne zaostaju!

Deceniju u nemačkom fudbalu obeležila je surova dominacija Bajern Minhena. Godinama niko nije mogao da prekine vladavinu bavarskog velikana, sve do Bajer Leverkuzena prošle sezone. "Farmaceuti" su bez poraza došli do titule i ostaloj konkurenciji pokazali da se može protiv Bajerna. Bio je to ogroman zamajac budući da ova takmičarska godina najavljuje najuzbudljiviju šampionsku trku ikada, sa čak pet učesnika. 

Istina, još uvek je rano pričati o tome, ali... Stiče se utisak da nakon sedam odigranih kola prvih pet ekipa na tabeli imaju pravo da se nadaju napadu na titulu, a posebno - RB Lajpcig. "Bikovi" su i u prošlosti umeli da naprave dobre rezultate, ali kako sezona odmiče igrali su sve slabije. Ove godine deluju "zrelo" za napad na titulu. Potvrdili su to danas na gostovanju Majncu pošto su rutinski došli do pete pobede u sezoni - 2:0 (2:0). 

Pitanje pobednika bilo je rešeno već u prvom poluvremenu pošto su mrežu domaćih pogađali Ćavi Simons i Vili Orban. Uz sve to, RB Lajpcig do kraja nije dozvolio Majncu da se ponada ili, u najmanju ruku, ugrozi gol Petera Gulačija. 

Plasman RB Lajpciga svakako nije veliko iznenađenje, ali malo ko se nadao da će Frajburg nakon sedam kola bidi drugi na tabeli Bundeslige. Klub iz grada podno Švarcvalda nakon 13 godina promenio je letos trenera pošto je Kristijana Štrajha nasledio Julian Šuster. Nekada prosečni bundesligaški igrač ispostavio se kao idealno rešenje pošto "Brazilci" igraju kao u transu. 

Informer

 

Frajburg je pred svojim navijačima potukao Augzburg, a kao i na meču RB Lajpciga, pitanje pobednika rešeno je već u prvom poluvremenu. Vinćenco Grifo načeo je rivala, Lajnhart i Ginter su ga dotukli, a poraz gostiju iz Bavarske uspeo je da ublaži Tajc u 65. minutu za konačnih - 3:1 (3:0). 

Iako je na startu sezone Bajer Leverkuzen "štucao", deluje da je Ćabi Alonso nakon pronašao recept i svom timu vratio nepobedivost. Aktuelni šampion je na svojoj "Baj Areni" dočekao raspucani Ajntraht i uspeo je da preživi pošto su "farmaceuti" nakon velike borbe slavili sa 2:1 (1:1). 

Bonifejs je u devetom minutu promašio penal, a samo pet minuta kasnije stigla je kazna preko Omara Marmuša. Egipćanin je, za razliku od rivala, bio precizan sa kreča i doneo prednost svom timu. Ipak, domaćin je preko Andriha i Bonifejsa uspeo da preokrene i prvog mesta na tabeli.