23.10.2024.

06:20

Foto: Starsportphoto

Sport

Na današnji dan: Partizan razmontirao Zvezdu na "Marakani" u 139. večitom derbiju! (FOTO GALERIJA/VIDEO)

Još jedan detalj obeležio je taj susret. Naime, tadašnji golman Partizana Vladimir Stojković, nekada čuvar mreže i kapiten Crvene zvezde, posle utakmice, pokazao je navijačima crno-belih majicu na kojoj je pisalo: "Oprostite mi moju ružnu prošlost".

Utakmica je počela dinamično, sa mnogo tempa i agresije u duelima. Međutim, šok za domaćina usledio je već u šestom minutu, kada je Partizan poveo golom Almamija Moreire. Bila je to posledica velike greške Zvezdinog defanzivca Slavoljuba Đorđevića, koji je loše procenio situaciju i omogućio protivniku da iskoristi momenat neopreznosti - 1:0.

Domaća ekipa je nakon primljenog gola pokušala da se rezultatski povrati u igru, preuzela je inicijativu i počela da stvara šanse, ali bez konkretne završnice. Napadi su se uglavnom oslanjali na centaršuteve i pokušaje iz daljine, ali je odbrana crno-belih bila veoma disciplinovana. Gosti su, s druge strane, mudro čekali prilike iz kontranapada i onda vršili pritisak.

Najveća šansa za Crvenu zvezdu došla je sredinom prvog poluvremena, kada je Pavle Ninkov poslao opasan udarac iz slobodnjaka, ali je golman Vladimir Stojković bio na visini zadatka i uspešno blokirao šut. Crveno-beli su nastavili sa ofanzivnijom igrom, ali je Partizanov bedem ostao nesalomiv do kraja prvog dela igre.

U nastavku meča, trener domaćih Aleksandar Kristić pokušao je da promeni ritam meča izmenama, ali, sudeći po rezultatu, ni to nije urodilo plodom. Crno-beli su nastavili da se brane organizovano, u nekoliko navrata su pretili iz kontri, a najbolju šansu za dupliranje vođstva propustio je kapiten Mladen Krstajić, koji se našao u dobroj situaciji, ali nije uspeo da postigne pogodak.

Uprkos upornim pokušajima Zvezde da stigne do izjednačenja, Partizanova odbrana ostala je nepokolebljiva do poslednjeg sudijskog zvižduka.

Pre ovog susreta, Crvena zvezda je držala čelnu poziciju na tabeli sa 22 osvojena boda, dok je Partizan bio drugi sa tri boda zaostatka. Ovaj poraz bio je prvi za crveno-bele u sezoni, dok je ekipa sa suprotne strane Topčiderskog brda zabeležila svoju sedmu pobedu. Nakon derbija, timovi su se izjednačili po broju bodova, ali su crno-beli preuzeli vrh tabele zahvaljujući boljoj gol-razlici.