23.10.2024.

13:34

Foto: tanjug/ap

Sport

Srpski fudbal na ivici ambisa! Od naših timova su bolje ekipe iz Bosne, tzv. Kosova i Crne Gore!

Iako je slika o zaostatku bila očigledna i ranije, ovaj debakl još jednom je otvorio pitanje održivosti pet predstavnika Srbije u UEFA takmičenjima.

Srbija se trenutno nalazi među dvadeset najboljih evropskih zemalja po UEFA koeficijentu, sa 23.675 bodova, ali tesno ispred Ukrajine. Ovo stanje je vrlo krhko i može se lako promeniti, a nažalost, sve upućuje na to da nas očekuje pad, pre nego napredak.

Informer

FK Crvena zvezda

Ako analiziramo trenutnu sezonu, srpski fudbal se suočava s poražavajućim podacima. Trenutno imamo svega 1.900 nacionalnih bodova, od kojih je Crvena zvezda svojim plasmanom u Ligu šampiona donela najveći deo – čak 7.000 od ukupnih 9.500 bodova, koji se dele među pet predstavnika.

Uporedimo li našu situaciju s nekim zemljama koje se ne smatraju fudbalskim silama, dolazimo do iznenađujućih rezultata. Države poput Letonije, Bugarske, Crne Gore, Kazahstana i Azerbejdžana nalaze se ispred Srbije po bodovima, dok nam opasno blizu prilaze Estonija, Moldavija, Gibraltar i Farska Ostrva.

S obzirom na trenutne rezultate, postavlja se pitanje da li je za srpski fudbal bolje da ima četiri predstavnika u Evropi, umesto pet, kako bi se osigurao kvalitetniji i konkurentniji nastup na međunarodnoj sceni.