25.10.2024.

07:00

Foto: Reuters

Sport

Najveći narko diler među fudbalerima! Holandske vlasti mu ne mogu ništa, Promes pronašao novo utočište!

Ne dešava se često, ali u istoriji postoje primeri da se fudbaler nakon bogate karijere otrgne kontroli i pređe na drugu stranu zakona. Uglavom je reč o utaji poreza, seksualnim zločinima, no, holandski as - Kvinsi Promes, je, žargonski rečeno, prešao igricu. 

Nekadašnji reprezentativac Holandije, bivši fudbaler Sevilje, Ajaksa i moskovskog Spartaka, najveći je narko diler među fudbalerima. Iako je početkom 2024. godine osuđen na šest godina robije zbog šverca tone kokaina, Promes uspešno izbegava da se nađe iza rešetaka, a po svemu sudeći još neko vreme biće na slobodi. 

Holandske vlasti nikako ne uspevaju da ga vrate kući... Kada je bio fudbaler moskovskog Spartaka, Rusija zbog prekida diplomatskih odnosa sa većinom evropskih zemalja nije želela da ga isporuči. Napavio je Promes grešku kada je pre nekoliko meseci u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, tokom priprema crveno-belih, izazvao saobraćajnu nesreću. Tom prilikom Holanđanin je uhapšen i nije uspeo sa ekipom da se vrati u Moskvu. 

Informer

 

Neko vreme je Kvinsi Promes proveo iza rešetaka u Dubaiju, Holandija je pokušala da ga "dobije", ali nisu uspeli zbog nedostatka ugovora o ekstradiciji. Nakon plaćene kaucije slavni fudbaler ponovo se našao na slobodi, a danas je predstavljen kao veliko pojačanje pomenutog Dubai Junajteda. 

Čitav slučaj protiv Promesa pokrenut je, sada već davne 2020. godine, zbog sumnje da je učestvovao u švercu kokaina. Poput najvećih dilera droge, Holanđanin je iz Južne Amerike uspeo da organizuje pošiljku koja je stigla do luke u Antverpenu. Droga se nalazila u dva pakovanja, ukupne težine preko tone. Vrednost "robe" procenjena je na 75.000.000 evropskih novčanica. 

Vrlo brzo je Kvinsi Promes uhapšen, ali ne zbog pomenutog dela, već nakon optužbi da je na porodičnoj proslavi nožem rasekao jednog od rođaka. Kada je priveden veštačen mu je telefon, tada je ustanovljeno da je direktno učestvovao u švercu kokaina, kao i pranju novca. Pravo je čudo kako izricanje presude za pomenuta dale nije sačekao iza rešetaka...