25.10.2024.

20:29

Foto: EPA images

Sport

Dom lordova raspravlja o fudbalu! Britanci uvode regulatorno telo za Premijer ligu!

Slučaj Toda Bolija, vlasnika Čelsija, koji je za dve godine na kupovinu igrača potrošio 1.500.000.000 evra naterao je Ministarstvo za kulturu, medije i sport u Velikoj Britaniji da se obrati Domu lordova. Naime, predložen je zakon o formiranju nezavisnog regulatornog dela koje će imati za zadatak praćenje rada klubova, odnosno - finansijskog sektora. 

Ministarstvo je procenilo da nesavesno vođenje klubova može da dovede do posrnuća i ugrozi kvalitet tamošnjih takmičenja. Zbog toga smatraju da bi uvođenje regulatornog dela moglo da spreči samovolju vlasnika. Pored lošeg finansijskog poslovanja, motiv je i sprečavanje klubova da istupe iz evropskih i domaćih takmičenja, kao što je bio slučaj pre više od godinu dana zbog Superlige. 

Predlog o uvođenju regulatornog tela podnela je prethodna vlada, a nova pod vođstvom premijera Kira Stramera se obavezala da ga sprovede u delo. 

- Poslednjih godina videli smo razorne posledice kolapsa klubova kao što su Beri i Meklsfild. Ovi slučajevi su nastali kao rezultat fundamentalnih problema u upravljanju koji su doveli do preteranog i nepromišljenog preuzimanja rizika, pri čemu su mnogi klubovi živeli daleko iznad svojih mogućnosti – saopštilo je ministarstvo u obrazloženju zakona.

Informer

 

Sa druge strane, Premijer liga se oštro protivi novom zakonu zbog strahovanja da bi regulatorno telo moglo negativno da utiče na engleski fudbal, posebno ako bi dobili neograničena ovlašćenja.

- Nastavićemo da radimo sa Vladom i parlamentarcima kako bi razmotrili odgovarajuće provere i uveli ravnotežu u zakon kako bismo zaštitili teško stečenu poziciju engleskog fudbala, koji je globalno poštovan, vitalni izvor meke moći i pokretač ekonomskog razvoja. rast širom zemlje - saopštila je Premijer liga.

Dešavanja na Ostrvu sa mnogo pažnje prati i UEFA. Iz Niona je saopšteno da će biti procenjeno da li bi se novi zakon suprotstavljao propisima o zabrani mešanja politike u fudbal.