28.10.2024.

09:20

Foto: EPA Images

Sport

Neviđena scena u Francuskoj! Sudiji usred meča uručen tehnički prigovor, potpisao i Matić! (FOTO)

Naime, francuski fudbalski savez nedavno je uveo pravilo o "tehničkom prigovoru" - formalnoj žalbi koja se može uložiti tokom utakmice ukoliko postoji sumnja da je sudijska odluka značajno uticala na ishod. To u prakski znači da, ako komisija usvoji prigovor, utakmica bi bila ponovljena, što bi bio presedan za Ligu 1.

U ovom slučaju, brazilski internacionalac i kapiten Oksera, Žubal, iskoristio je novo pravilo i predao sudiji "tehnički prigovor", kada je Lion dobio penal zbog faula nad Mikautadzeom, nakon kojeg su domaći poveli.

Problem je nastao jer je francuski arbitar Žeremi Stinat nastavio meč, pre nego što je dobio poziv iz VAR sobe da proveri situaciju, što je u suprotnosti s pravilima.

Posle konsultacije s pomoćnim sudijama, Žeremi je ipak odlučio da pregleda snimak i potvrdi dosuđeni penal. Do tada su tenzije među igračima Oksera već dostigle vrhunac, pa je u jednom trenutku čak postojala mogućnost i da napuste teren.

Prigovor su potpisali kapiteni oba tima, Žubal i srpski fudbaler Nemanja Matić iz Liona, čime je formalno započeta procedura koja bi mogla dovesti do ponavljanja utakmice, ukoliko komisija zaključi da je greška sudije bitno uticala na konačan ishod.

Konačna odluka o prigovoru očekuje se u naredih 48 sati, a eventualna potvrda ponavljanja meča mogla bi da postavi presedan u francuskom fudbalu i možda uvede slična pravila i u drugim ligama.