29.04.2015.

08:20

Foto:

Sport

SRPSKI KLUBOVI IZNELI ZAHTEVE FIBA Neće ligu sa Kosovom


Čelnici Košarkaškog saveza Srbije i srpski klubovi koji igraju u ABA ligi održali su sastanak u Beogradu sa predstavnicima FIBA na kojem su se upoznali sa konceptom nove regionalne Premijer lige.

Predstavnici Partizana, Crvene zvezde, Mega Leksa u Metalca izneli su brojne primedbe povodom novog takmičenja, a potom i četiri zahteva, prema kojima bi, ukoliko budu usvojena pristali da igraju u novom regionalnom takmičenju. 

Klubovi su se složili da igraju novu regionalnu ligu, ali samo ako FIBA donese svoju ili pismenu garanciju Evrolige, da će nastup u PKL donositi prohodnost ka Evroligi i Evrokupu.

Pored toga, zahtevali pisanu garanciju da u Ligi neće biti klubova sa Kosova, jer je po Statutu PKL ta mogućnost otvorena i zbog činjenice da je FIBA priznala srpsku južnu pokrajinu kao punopravnog člana. Zatraženo je i da sedište Lige iz Podgorice bude preseljeno u Beograd, klubovi su tražili i da se omogući nesmetan razvoj domaće lige, bez obzira na eventualno učešće najjačih srpskih klubova u regionu.

Sve to, ipak, moraće da sačeka kraj "rata" FIBA i Evrolige, koji će konačan epilog dobiti krajem maja po završetku fajnal-fora Evrolige u Madridu i Skupštine FIBA Evrope na Malti.

Tagovi: