26.01.2017.

10:04

Foto:

Sport

ŽIVOTNA ISPOVEST ŽELJKA OBRADOVIĆA: Nekad pogledam u pasoš da vidim da li sam Srbin!

Mnogo bure je podigla Obradovićeva izjava posle poraza njegovog Fenerbahčea od Crvene zvezde u Evroligi, kada je reagujući na, kako je istakao, horske uvrede sa tribina, rekao da je veći Srbin od svih zajedno.

Šta sam hteo da kažem kada sam izjavio: "Ja sam veliki Srbin"? U godinama u kojima sam osvajao sa reprezentacijom zlata i srebra bilo je "naš trener Željko Obradović" a tada sam bio trener Reala, Huventuda, Benetona. A 2005. kad se desilo ono na EP u Beogradu, nema više prefiksa "naš" nego samo "trener Željko Obradović". Uzmem nekad pasoš da vidim da li sam ja i dalje naš ili šta sam. Da vidim da li sam i dalje Srbin - rekao je Obradović u velikom intervjuu za Nedeljnik.

Kriv sa za 2005.

Žoc se osvrnuo i na "živu ranu", kako njegovu, tako i cele nacije - Evropsko prvensto koje se 2005. godine igralo u našoj zemlji.
​- Najodgovorniji za ovaj neuspeh sam ja jer sam do kraja živeo u zabludi da činjenica što igramo kod nas ne može da dovede do toga da neki igrači pokazuju toliku netrpeljivost jedni prema drugima. Ja sam u pripremnom periodu neke igrače stavio zajedno u sobu, s kapitenom i igračima za koje se sumnjalo da mogu da budu u nekom smislu problematični obavio sam razgovor - opisao je Obradović razloge neuspeha 2005. na EP u Srbiji.

On je istakao da nije dobro što u srpskom društvu ima toliko podela, među kojima je i ona navijačka.

- Meni smeta što u srpskom društvu postoje ozbiljne podele. Jedna od tih je i ona na Partizan i Zvezdu. Da ponovim, bio sam prisutan i kada su neki navijači Partizana vređali neke ljude. Uvek sam uticao da, ako moji navijači nekoga vređaju, probam da to stopiram. Imam velike prijatelje među navijačima Zvezde i dobio sam mnoge poruke u kojima mi se izvinjavaju - i nastavio:

- Radio sam u Panatinaikosu koji ima veliko rivalstvo sa Olimpijakosom. I mnogo, mnogo navijača Olimpijakosa mi je prilazilo u želji da se slika sa mnom. Zato što su prepoznali ovo o čemu pričam i da nikada nisam rekao ružnu reč o njima - istakao je trofejni trener.

Trofejni stručnjak se između ostalog osvrnuo i na devedesete kada je Srbija bila okovana embargom i ispričao sa kakvim su se predrasudama on i njegova porodica susretali u inostranstvu. Otkrio je kako je Italijanima objašnjavao da su zapadni mediji prepuni propagande baš kao i oni Miloševićevi.

- Kod nas je u Srbiji bila propaganda 1999, ali je bila i u zapadnim zemljama. Jedan veliki italijanski novinar otišao je u Beograd, na Brankov most, i napravio reportažu posle koje je moj pomoćni trener došao kod mene i rekao: 'Izvini, sad shvatam šta se dešava - otkrio je Obradović.

Tagovi: