12.12.2018.

14:01

Foto:

Sport

(FOTO) EVROPSKO PRVENSTVO 2019: Srbija na Rusiju, Belorusiju i Belgiju!


Evropsko prvenstvo održaće se od 27. juna do 7. jula 2019. godine u Srbiji i Letoniji, a u grupi A igraće selekcije Ukrajine, Velike Britanije, Letonije i Španije, u grupi B nastupaće Švedska, Francuska, Češka i Crna Gora, dok će u grupi C biti Mađarska, Turska, Italija i Slovenija.

Titulu evropskog prvaka brani selekcija Španije, a mečevi Evropskog prvenstva igraće se u tri grada u Srbiji - Nišu, Zrenjaninu i Beogradu, kao i u prestonici Letonije, Rigi.

Predsednik Košarkaškog saveza Srbije Predrag Danilović rekao je da će Evropsko prvenstvo za žene biti odlična prilika da se pokaže tradicionalno gostoprimstvo i najavio je borbu za "sportski uspeh".

GRUPE ZA EUROBASKET 2019


GRUPA A: Ukrajina, Velika Britanija, Letonija, Španija.

GRUPA B: Švedska, Francuska, Češka, Crna Gora.

GRUPA C: Mađarska, Turska, Italija, Slovenija

GRUPA D: Belorusija, Rusija, Belgija, SRBIJA.


- Velika mi je čast da vam u ime KSS i u svoje ime poželim dobrodošlicu. Podsećam da je 1954. na Tašmajdanu organizovan Evropski šampionat za košarkašice i od tada je Beograd prepoznat kao domaćin evropskih prvenstava. Ove godine obeležavamo 95 godina od dolaska košarkaške lopte i 70 godina postojanja Saveza, i najveće uspehe naše košarke. Svim učesnicima EP za košarkašice garantujemo iskustvo koje neće zaboraviti. Svim takmičarima mogu da poželim uspeh na terenu i sticanje prijateljstva van terena, što je često i važnije - rekao je Danilović.

Danilović je naveo da ženska košarka ima veliku ulogu u razvoju srpske košarke i da su muškarci i žene "rame uz rame" postizali uspehe velikih razmera. Prvi čovek Košarkaškog saveza Letonije je rekao da će šampionat biti jedan od najvećih dogadjaja 2019. godine.

Informer

 



Ministar omladine i sporta Srbije Vanja Udovičić rekao je da je 2018. godina bila za ponos.

- U godini koja se završava moramo i možemo da budemo veoma ponosni. Ovo je godina sportskog ponosa, ali i rekorda. Organizovali smo četiri šampionata Evrope i pomerili granice. Organizovali smo i fajnal-for Evrolige. Sa sigurnošću možemo da kažemo da će Srbija biti sjajan domaćin - rekao je Udovičić.

Udovičić je naveo da se nada da će što veći broj devojčica posle samog takmičenja želeti da trenira košarku i sa ponosom predstavlja svoju zemlju. Po njegovim rečima, istorijski rezultat ženske i muške selekcije na prethodnim Olimpijskim igrama može da se ponovi.

Ceremoniji žreba u Beogradu prisustvovali su, izmedju ostalih, prvi čovek Fiba Evrope Turgaj Demirel i izvršni direktor Kamil Novak.

Tagovi: