16.05.2019.

08:57

Foto:

Sport

PROBLEMI DUGI DVE DECENIJE! Srbiju su odbijali i veći od Jokića!

Predugo traje NBA liga, prošpartamo Ameriku uzduž i popreko, svakodnevno menjamo avione, gradove, hotele, valja sve to izdržati... Na prvi pogled ovo zvuči kao opravdanje Nikole Jokića za to što ne igra za nacionalni tim, ali to je zapravo rekao Vlade Divac kada je 1997. godine odbio da nastupi za reprezentaciju Jugoslavije na Evropskom prvenstvu u Barseloni!


Izjava Nikole Jokića da još nije odlučio da li će igrati za Srbiju na ovogodišnjem Mundobasketu dočekana je na nož kod velikog dela srpske javnosti. Centar Denvera još od 2016. godine nije obukao dres "orlova", ali nije Jokić izmislio odbijanje da igra za nacionalni tim.

Psihičko opterećenje

To je na neki način tradicija naše košarkaške reprezentacije. Spisak igrača koji su odbijali pozive selektora je dugačak, a među njima ima mnogo većih košarkaških imena od Jokića. Među njima su Vlade Divac, Aleksandar Đorđević, Dejan Bodiroga, Predrag Stojaković, Željko Rebrača, Miloš Vujanić, Igor Rakočević, Milan Mačvan, Miroslav Raduljica, Novica Veličković, Nikola Milutinov, Boban Marjanović, Ognjen Kuzmić...

Sve je počelo 1997. godine, kada je Divac odlučio da se ne odazove pozivu trenerskog dvojca Dušan Ivković - Željko Obradović.

- NBA liga dugo traje, prošpartamo Ameriku uzduž i popreko, menjamo gotovo svakodnevno avione, gradove, hotele... Valja sve to izdržati fizički i psihički. Umor stiže na kraju sezone, a onda počinju pripreme reprezentacije. To je ogromno opterećenje za mene i zato sam prvi put, otkad sam debitovao u reprezentaciji morao da odustanem od državnog tima - rekao je pre 22 godine Divac.

Tri godine kasnije Divcu se priključio i tada najbolji plejmejker Evrope, a sada selektor Srbije Aleksandar Đorđević. Njih dvojica su odbili da igraju za reprezentaciju za Olimpijskim igrama u Sidneju uz obrazloženje da žele da provedu leto sa porodicom.

Informer

- Imam 33 godine, ćerkica Tara napunila je godinu dana, želim da budem sa njom što je više moguće i nisam psihički spreman da naredna tri meseca posvetim reprezentaciji. Mentalno bih bio više sa svojom porodicom nego sa reprezentacijom - istakao je Đorđević.

Slično objašnjenje stiglo je i od Divca.

- Nema nikakvih šansi da igram u Sidneju. Odluka je neopoziva i definitivna. Ne želim nikakve popuste, moji motivi su čisto privatni, želim da budem sa porodicom i ništa mi ne znači što bih mogao da zakasnim, recimo, petnaest dana. Ne želim to ni zbog drugih igrača koji počinju od prvog dana - poručio je Divac.

Informer

Isti tandem nije igrao ni 2001. na Evrobasketu, a tada im se pridružio i Željko Rebrača, koji se spremao za odlazak u NBA, gde je kasnije potpisao za Detroit Pistons. Dve godine kasnije, Dejan Bodiroga je odbio poziv tadašnjeg selektora Duška Vujoševića.

- Odluka nije bila laka i trebalo mi je dosta vremena da je donesem, ali posle 10 godina igranja za reprezentaciju potreban mi je tajm-aut. Ne mislim da je završeno igranje za državni tim jer je reprezentacija nešto najvažnije, ali moram da uzmem predah - objasnio je Bodiroga.

Nerealni zahtevi

Naredne godine se na klupu nacionalnog tima vratio Željko Obradović, a u sećanju je ostao sukob sa Peđom Stojakovićem, koji nije bio u sastavu za Igre u Atini.

- Stojaković kaže da nema problema sa mnom, ja kažem da nemam sa njim. On mi je tada rekao da odlučim, jer bi se priključio timu sedam dana pred početak OI. Peđa bi kasnio 45 dana na pripreme! Kako bi ga prihvatili ostali igrači? Da su oni rekli da on treba da igra pod tim uslovima, ja bih rekao da može - poručio je Obradović.

KSS pretio Krstiću odlaskom u vojsku

Nenad Krstić je 2006. godine hteo da propusti Svetsko prvenstvo u Japanu kako bi potpisao novi ugovor sa Nju Džersijem, ali je od Košarkaškog saveza dobio pretnje da će morati da služi vojni rok.
- Nema smisla da mi tako prete. Ne znam zašto su se navrzli na mene kada nisam jedini koji je otkazao. Kažu da ja nisam patriota i ne volim svoju zemlju, a oni su veliki rodoljubi. Za reprezentaciju sam igrao i povređen, a sada me na ružan način stavljaju na stub srama - rekao je Krstić.

Tagovi: