Autor: Informer.rs

08.06.2020.

10:15

Foto:

Sport

TO MOGU SAMO NEMCI! Izmislili PAMETNE NARUKVICE, pamte dodire košarkaša!

Naime, preko "pametnih" narukvica tim vrhunskih lekara, predvođen doktorom Florijanom Kajncingerom, u najkraćem roku moći da utvrdi ko je sa kim bio u kotaktu - u slučaju da se COVID-19 zaraza "uvuče" među timove i prateće osoblje tokom finalnog turnira nemačkog košarkaškog prvenstva u Minhenu. 

Marko Pešić, direktor košarkaških operacija Bajerna i sin našeg slavnog trenera, Svetislava Pešića, predstavio nemačkoj javnosti inovaciju u oblasti zaštite od korona virusa i praćenja potencijalnog širenja smrtonosne zaraze među igračima.

Šanse za to su minimalne, jer će kompletan turnir biti odigran u istoj dvorani, u koju pravo ulaska ima strogo određen krug ljudi, koji će i ostatak vremena provoditi u takođe obezbeđenim hotelima i trening centrima - bez kontakta sa "spoljnim svetom".

Ali, Nemci ništa ne prepuštaju slučaju,pa koriste najnoviju tehnologiju kako bi u budućnosti još spremniji dočekali slične izazove, pa je tako u "pametnim" narukvicama prepoznat potencijal za brzo i efikasno prepoznavanje "puta" kojim se korona virus širio.

Doktor Kajncinger je rekao da će igrači biti podstaknuti da učestvuju i nose narukvice, ali da to neće biti obaveza.

- U slučaju da imamo jednog ili više igrača ili članova osoblja, koji su pozitivni na koronavirus, moći ćemo da iskoristimo te podatke kako bismo utvrdili s kim su bili u kontaktu u prethodnih 48 sati. Ova tehnologija je tu samo kao pomoć ako se dogodi najgori mogući slučaj.

Igrači koji pristanu na ovaj mali eksperiment biće zavedeni pod šifrovanim imenima i njihov identitet biće poznat samo timu stručnjaka doktora Kajncingera.

- Nadamo se da će momci razumeti zbog čega se ovo radi - rekao je Pešić za mrežu ESPN.

Bonus video