Autor: Informer.rs

10.06.2021.

17:16

Foto: Starsportphoto

Sport

HRVATI RUŠE ABA LIGU! Plaćaju KLUBOVIMA da napuste regionalno takmičenje!

Kako je saopštio savez, čelnici hrvatske košarke imaju plan da prvenstvo vežu sa FIBA takmičenjima i tako osiguraju prvaku mesto u Ligi šampiona. I to nije kraj, oni su spremni da finansijski pomognu klubovima koji reše da igraju u tom takmičenju. 

- Hrvatski košarkaški savez će u idućoj sezoni da izdvoji 2.000.000 kuna (oko 270.000 evra) iz vlastitih sredstava i uloži ih u ostvarenje navedenih ciljeva. Pri tome bi 1.00.000 kuna (oko 135.000 evra) bilo rezervisano za klub koji se odluči da igra u Ligi šampiona, s tim da HKS lobira za direktan ulazak u takmičenje, bez kvalifikacija, ali isto bi moglo da se desi za samo jedan od tri prvoplasirana kluba nacionalnog šampionata - piše u saopštenju. 

Informer

Bonuse za "vernost" bi dobili klubovi koji ne bi igrali u ABA ligi, objašnjeno je u obraćanju medijima. 

- Drugi milion bi bio rasopoređen kao potpora klubovima koji ne igraju takmičenje koja HKS službeno ne priznaje (ABA ligu). U slučaju da se nijedan od tri prvoplasirana kluba, uprkos izdašnoj finansijskoj injekciji, ne bi bio odlučio za Ligu šampiona, milioni bi se raspodelili među klubovima te bi takvo značajno ulaganje u ligu zasigurno dobilo željene rezultate, odgovarajuće zadanim ciljevima - rekao je predsednik HKS Stojko Vranković. 

Poznato je da su hrvatski klubovi tokom takmičenja u ABA ligi igrali i domaće prvenstvo, što je rezultiralo slabim nastupima u regionalnim takmičenju zbog gustog rasporeda. Za sada, Zadar je najbliži da se odluči na takav korak i vrati se u takmičenje koje organizuje FIBA.