Autor: Informer.rs

16.09.2021.

11:39

Foto: Starsportphoto

Sport

SVET PLAČE ZA DUDOM! Učitelj, mudrac, najveći trener, legenda...

Dušan Duda Ivković preminuo je u Beogradu u 78. godini od posledica vode u plućima i herpesa

Duško Vujošević je za Prvu televiziju otkrio da je Duda infekciju dobio od golubova. Ivković je bio poznat i kao strastveni golubar.

Od jednog od najuspešnijih evropskih trenera svih vremena oprostili su domaći i inostrani klubovi, igrači, kao i cela sportska javnost u Srbiji i Evropi.

- Sa životne pozornice, sišao je legendarni Dušan Duda Ivković. Rano jutros, prestalo je da kuca srce velikog košarkaškog oca, čuvenog „Krstaša“, čoveka čije košarkaško nasleđe nije moguće opisati rečima -  navodi se u oproštaju FK Partizan.

- Član FIBA Kuće slavnih, Legenda Evrolige, šampion Evrope, šampion ULEB kupa, šampion Saporta kupa, pobednik međunarodnog Kupa „Radivoj Korać“, šampion Jugoslavije, šampion Grčke, šampion Rusije, osvajač nacionalnih kupova Turske, Rusije, Jugoslavije i Grčke. Selektor reprezentacija SFR Jugoslavije i Srbije sa kojima je osvajao Svetsko i Evropsko zlato, Olimpijsko srebro, Evropsko srebro...Iznad svega, Duda Ivković je čovek koji je trasirao košarkaški put mnogih igrača i trenera ka najvećim dometima u istoriji ovog sporta - navodi se u oproštaju crno-belih.

Od svog najvažnijeg trenera u istoriji kluba, oprostio se i grčki Olimpijakos.

- Najveći trener Olimpijakosa i jedan od najboljih u Evropi, veliki Dušan Ivković više nije sa nama. Legendarni Duda je otišao na dugo putovanje. Učitelju, hvala vam na onome što ste nam ponudili. Uvek ćemo te se sećati - naveo je Olimpijakos na svom sajtu.


- Hvala vam na svemu treneru, počivajte u miru - napisao je jedan od najboljih evropskih košarkaša Nikola Mirotić.

I drugi Ivkovićev klub u Grčkoj, PAOK, uzdrman je ovom vešću.

- Učitelj, mudrac, veliki Dušan Ivaković. Ogromna ličnost svetske košarke preminula je danas, ali sećanja će trajati zauvek, kao i njegov ogroman doprinos sportu. Srećan put, Dudo - poručuju crno-beli.

Panatinaikos se oglasio.

- Izražavamo iskreno saučešće porodici jednog od najvećih učitelja u istoriji sporta.

Od jednog od najboljih svetskih trenera oprostili su se i Košarkaški savez Srbije, košarkaški klubovi Bajern, Panatinaikos, Crvena zvezda, fudbalski klubovi Partizan i Vojvodina i mnogi drugi...

- KK Crvena zvezda, kompletan menadžment kluba, igrački kadar, stručni štab, ŽKK i mlađe selekcije našeg kluba izuzetno su pogođeni vešću da nas je napustio Dušan Ivković. Dušan Ivković je rođen u Beogradu 1943.godine. Najuspešniji je selektor Košarkaške reprezentacije Jugoslavije na Evropskim prvenstvima i jedna od najvažnijih figura naše košarke tokom njene istorije - navode crverno-beli.

- Velika ličnost svetske košarke preminula je danas u 78. godini. Dušan Ivković, Srbin sa velikim prisustvom u Grčkoj, koju je osećao svojom drugom kućom. Članovi Upravnog odbora KS  Grčke, na čelu sa predsednikom Vangeliosom Lioliosom, izražavaju tugu zbog ovog velikog gubitka. Ivković je bio čovek koji je dao značajan doprinos napretku sporta u svetu, ali i u našoj zemlji nakon što je svoje trenersko prisustvo spojio sa značajnim timskim uspesima na međunarodnoj sceni -  navodi se u poruci grčkog Saveza.