Autor: Informer.rs

27.11.2021.

09:50

Foto: Starsportphoto

Sport

UNIŠTAVANJE KOŠARKE! Od OVOGA ne treba bolji dokaz da FIBA UBIJA igru koju volimo

"Rat" koji već godinama vode FIBA i Evroliga nije ništa dobro doneo košarci, pa tako to ne čini ni aktuelni sistem kvalifikacija za velika takmičenja.

Podsetimo, ranije su se kvalifikacije igrale preko leta i sve reprezentacije su nastupale u najjačim sastavima, dok sada to više nije slučaj.

Naprotiv, nacionalne selekcije su daleko od najjačih sastava, pošto zbog sudaranja termina, za svoje države ne mogu da igraju košarkaši iz NBA i Evrolige.

Informer

FIBA na svom logou kaže "Mi smo košarka", ali da li je to baš tako?

To isiljeno donosi iznenađenja i kvalitetne reprezentacije bez najboljih igrača gube utakmice od potpunih autsajdera i košarkaških liliputanaca, pa bi tako moglo da se desi da na primer na Mundobasketu gledamo Veliku Britaniju umesto Grčke.

Baš pomenute reprezentacije su u prvom kolu ukrstile koplja, a Britanci su u Njukaslui prvi put posle 37 godina pobedili Grčku, što dovoljno govori o sistemu kvalifikacija i FIBA prozorima.

Takođe, senzacije su priredile i selekcije Belorusije i Estonije, koje su pobedile Tursku, odnosno Nemačku, a blizu poraza je bila i Srbija koja se provukla protiv Letonije.

Informer

Alen Smailagić protiv Letonaca

Da se razumemo, svi vole iznenađenja u sportu i ljudima je drago kada autsajderi ostvaruju pobede, ali to je zadovoljstvo kada su uslovi svima jednaki, a ne kada jače ekipe moraju da igraju sa drugim, petim ili desetim sastavom.