Autor: Informer.rs

29.03.2022.

17:21

Foto: Starsportphoto

Sport

RADONJIĆ NA POTEZU! Bivši košarkaš crveno-belih NAJAVIO povratak u Zvezdu!

Sportski put ga je vodio od rodnog Priboja, preko voljene Crvene zvezde do NBA dvorana, a danas ponovo brani boje Fenerbahčea. Za ATV, Marko Gudurić, kaže da je „Fener“ ove sezone u svojevrsnoj tranziciji koju je obeležila trenerska rokada i promena igračkog sastava.

- Svako ko se bavi sportom zna koliko je teška svaka promjena trenera i igračkog kadra. Fenerbahče je za tri godine promenio tri trenera i dosta igrača. Uvek treba vremena da se ekipa složi. Kada pogledate najbolje ekipe u Evroligi to su ekipe koje su godinama zajedno na okupu. Mi smo skoro deset novih igrača doveli pred ovu sezone. Sa druge strane, neke utakmice smo izgubili na jednu loptu, zadesile su nas i neke povrede. Ostaje nam da se borimo do kraja sezone. Ono što je važno je da je atmosfera u ekipi zaista sjajna, družimo se i van terena - rekao je Gudurić za banjalučki ATV.

Informer

 

Jedan od ciljeva je šampionska titula u Turskoj.

- Smatram da Fenerbahće može da osvoji šampionsku titulu u Turskoj. Zbog toga i igramo. Moramo da verujemo u to. Za to se borimo i radimo svaki dan. Ja duboko verujem da možemo da se nosimo sa Efesom. Samo da nas zdravlje posluži.

Od ove sezone trenersku palicu u Fenerbahčeu preuzeo je Aleksandar Đorđević sa kojim je Gudurić sarađivao u reprezentaciji Srbije. Marko kaže da nema problem da se prilagodi novom sistemu i da je tako naučen od malih nogu.

- Ja sam od mlađih kategorija naučio da se prilagodim svakom novom sistemu, treneru i ekipi. Tako je i sada. Trudim se da što više komuniciram sa Saletom oko svoje uloge i oko toga šta on želi od mene na terenu. Sada kada smo ostali bez De Koloa i Veselog, malo mi se uloga promenila tako da dosta komuniciramo oko svih stvari - napominje srpski košarkaš.

Košarkaško ime stekao je u Crvenoj zvezdi sa kojom je osvojio ukupno pet trofeja. Kaže da mu svaki dolazak i svaka nova partija protiv voljenog kluba izaziva posebne emocije, a tako je bilo i na poslednjem evroligaškom gostovanju „Fenera“ u Beogradu.

- Na zagrevanju sam pevao Zvezdine pesme i svaki put mi je drago kada se vratim. Svaki put kada igram protiv Zvezde nekako mi je poseban osećaj koji ne mogu da opišem. Uvijek mi taj duel izazove emocije. Sve mislim, igrao sam tri četiri  puta do sada, pa će mi peti put  biti nešto normalnije, ali... ne mogu to da opišem. Zaista je poseban osećaj - priča Gudurić.

Informer

 

Od malih nogu je "Zvezdino dete", a navijačku pripadnost, priča, nasledio je od oca. 

- Ja sam od malih nogu navijao za Crvenu zvezdu, to znaju svi moji prijatelji i svi koji me poznaju. Tako sam vaspitan, tako to ide kod nas. Ako ti otac navija za Zvezdu onda i ti navijaš. To je stvar kućnog vaspitanja. Kada sam bio mali moj krajnji cilj bio je da zaigram u Zvezdinom dresu. Nisam tada razmišljao o svemu ovome što mi se kasnije desilo, i Fenerbahče, i NBA, jedini san mi je bio da igram za Zvezdu. Nije bilo lako. Trebalo je mnoge stvari da se poklope, ali kada sam to doživio...Sećam se svoje prve sezone i utakmice protiv Bajerna iz Minhena, bila je važna za prolazak u Top 16 fazu, tada su mi prvi put skandirali ime. Tada je i moj otac pustio suzu i zaplakao. Bilo je baš emotivno. Uvek se lepo vratiti, videti sve te ljude i navijače. Zato kažem da će Crvena zvezda uvek imati posebno mesto u mom srcu - ne krije Marko Gudurić.

Na pitanje da li će jednog dana ponovo obući crveno-beli dres, diplomatski odgovara:

- Nikada se ne zna šta život nosi i šta je kome zapisano. Zašto da ne? Kažem Zvezda će uvek imati posebno mesto kod mene. Možda jednog dana-videćemo - ostao je zagonetan Gudurić.

U Istanbulu se "skrasio". Pamtiće drugi mandat u Feneru i po tome što je postao otac, pa ne krije da je svaki slobodan trenutak posvećen porodici. Najviše se van terena druži sa Janom Veselim, saigračem iz  Fenerbahčea, i nekadašnjim košarkašem Partizana. 

- Nema toliko peckanja sa Janom oko Crvene zvezde i Partizana. Ponekad bude, ali mislim da smo to malo prerasli. Naravno da je njemu drago kada Partizan pobedi, a meni da je drago kada Zvezda pobedi. Peckamo su u granicama dozvoljenog - otkriva srpski reprezentativac.

Informer

 

Marko je u društvo najboljih evropskih košarkaša stigao marljivim radom, za koji kaže da je jedini recept za uspeh.

- Talenat je bitan, to svi znaju. Ali isto tako, svi znaju da rad, volja i želja čine osamdeset odsto uspjeha. Bez toga se ne može i to je uvek bio moj put. Ja za sebe nikada nisam smatrao da sam talentovan i uvek sam se trudio da, od malih nogu, više radim od drugih. Međutim, kasnije sam shvatio da sam ipak i talentovan (smeh) i onda kada se to sve poklopilo sa radom i dodatnim treninzima bio sam spreman da iskoristim šansu koju sam dobio. Rad je, kao u bilo kojoj sferi života, bitan. Ako ja svaki dan šutiram 100 lopti više od drugog, i ako to radim konstantno mesec, dva, tri, godinu dana onda je negde sasvim logično da ću ja imati veću šansu da pogodim na utakmici nego on - priznaje Gudurić i nastavlja:

- Uvek sam se trudio da sve što radim radim maksimalno i do kraja. Šta god trener da kaže, trudio sam se da radim to na pravi način. Jednostavno, razmišljao sam na način da bih prevario sebe ukoliko to ne bih radio onako kako treba. Uvek sam imao u glavi da mi se sve vratilo zato što sam bio pošten prema sebi i prema svom radu.

Košarkaške snove ostvario je i odlaskom u NBA. Za dane provedene u Memfisu ima samo reči hvale.

- Za mene je to bilo sjajno iskustvo. Pogotovo na početku, kasnije je bilo malo teže. Bilo je dosta izazova pošto sam ispao iz rotacije, ali prezadovoljan sam  što sam uopšte imao priliku da doživim to sve. To je bio jedan od snova za koji sam mislio da se neće ostvariti. Zahvalan sam i Memfisu, iako mislim da je to moglo da traje i dalje, ali šta je tu je. Svako u životu ima svoj put. Moje je da se trudim i radim i da budem pošten i dalje - istakao je Marko Gudurić.