Autor: Informer.rs

09.06.2022.

07:00

Foto: Starsportphoto

Sport

PROSLAVLJENI TRENER VEČITIH OŠTRO PORUČIO U RAZGOVORU ZA "INFORMER": Ovome se MORA stati na PUT!

Klub sa Malog Kalemegdana podigao je drugi put zaredom pehar regionalnog takmičenja, u meču koji je trajao više od tri i po časa.

Nemili događaji viđeni su u trećoj i petoj utakmici, kada su navijači Partizana i Crvene zvezde izazvali haos sa tribina na parketu, zbog čega je morala hala da se prazni.

I dok je kod domaćinstva crno-belih to učinjeno u samo jednom delu Pionira, pristalice novog-starog šampiona ABA lige bile su prinuđene da do jednog izađu iz dvorane "Aleksandar Nikolić".

Ovakav rasplet situacije nije obradovao legendarnog stručnjaka Vladislava Laleta Lučića. Trofejni stručnjak, koji je sedeo na klupama večitih rivala tokom trenerske karijere, bio je razočaran svemu viđenom u finalnoj seriji regionalnog takmičenja.

- Finale je bilo ono što od nas niko nije očekivao. Mnogo ružno, ružna slika, gde ljudi sa decom moraju da izađu iz hale, iako su platili ulaznicu da gledaju košarku. Sramno i poražavajuće, mora da se tome stane na put, jer je uzelo zamaha - rekao je Vladislav Lučić na početku razgovora za "Informer".

Informer

Legendarni trener ogorčen je incidentima sa finalne serije A

Proslavljeni trener naveo je jedan od primera kako bi se divljanje na tribinama zaustavilo.

- Možda primeniti sistem kao u Engleskoj, gde su napravljeni rezovi. Navijači sada gledaju utakmice bez ograde, znajući da ne smeju da kroče na teren. Zakon je drugačiji. Kod nas pola države navija za Partizan, pola za Crvenu zvezdu. Kao da ne postoji nijedan drugi klub u Srbiji. To mi se ne dopada, jer u moje vreme je takođe bilo navijača Zvezde i Partizana, ali se nikada nisu dešavale ovakve scene na tribinama. Kad se uđe u halu, navija se za svoj tim i na kraju pobedi - košarka! - kategoričan je iskusni pregaoc, koji je dao nemerljiv doprinos razvoju srpske košarke.

Imao je poruku i za čelnike ABA lige, kojima suočavanje sa ovakvim prizorom nije iznenađujući.

- Organizatori regionalnog takmičenja moraju da se zamisle i razmisle, imali smo prethodne sezone u Podgorici sličan prizor, sada gotovo isti, sa još gorim scenariom. Ostala je gorčina, iako je Zvezda bila bolja u pet mečeva sa tri pobede, što je merilo kvaliteta.

Lučić se nada da bi srpska košarka uskoro mogla da ima dva predstavnika u Evroligi.

- Voleo bih i da Partizan dobije licencu i takmiči se u najelitnijem rangu. Zašto Beograd ne bi imao dva kluba u Evroligi, Atina jedina ima u Evropi, Olimpijakos i Panatinaikos. Nema jedna Moskva, Berlin, Pariz, velegradi, a naša prestonica bi jedina stala glavnom gradu Grčke po tom parametru. Isto tako želeo bih da gledamo na utakmicama ABA i KLS lige kako gost bez problema dobija domaćina, kao u NBA, mada je to ovde nemoguće, jer kada igrate kod kuće u startu je zbog navijača 60:40 u korist domaće ekipe.

Informer

Lučić je imao priliku da sedi na klupama i Zvezde i Partizana

U trećem susretu sudija Uroš Nikolić je pogođen u glavu, što je bio signal za prekid. U petom meču, Pionir je ispražnjen posle "rafala" predmeta ubačenih na parket, a sudije su prekinule utakmicu i otišle u svlačinicu, dok poslednji gledalac nije izašao iz dvorane "Aleksandar Nikolić".

- Bezbednost sudija je na prvom mestu. Ne može da se ono desi, da ih neko udari, slučajno ili namerno. Što mi je jednom pokojni Radomir Šaper rekao, vezano za arbitre: "jel sudio faul, onda je faul". Sudijina je poslednja. Tako da ne treba davati značaj njihovom učinku, odradili su odličan posao, budući na situaciju kojom su bili okruženi. 

Da li je rešenje igrati večite derbije pred praznim tribinama?

- I ja odem na utakmicu sa svojih 81 godina, ali ne mogu kao nekada da stojim tri sata. Ali moram, zbog tamo nekih nazovi navijača. Mora gledaocima da se pruži konfor, ali i bolja košarka. Lepo izgledaju koreografije na stadionima, nebitno čiji su navijači u pitanju, međutim, samo kada nema vređanja na njima. Legende srpske košarke Željko Obradović i Zoran Savić, kao i asovi Zvezde poput Nikole Kalinića nisu zaslužili onakvo vređanje sa tribina. Tome mora da se stane na put.

Informer

Vladislav Lale Lučić

Na kraju je iskusni stručnjak pohvalio potez Crvene zvezde uoči pete utakmice?

- Nije ovo problem samo ABA lige, recimo, crveno-beli su odlično postupili i izdali uputstvo navijačima pred peti meč. Međutim, to očigledno nije dovoljno, takve stvari moraju da rade cele sezone, kao decu kada učite da ne bacaju smeće van kante. Na Kališu je se nekad igralo pred 3.000 gledalaca i nikada nije bilo incidenata u toku utakmice - istakao je Vladislav Lale Lučić u razgovoru za naš portal.