10.08.2022.

07:00

Foto: printscreen

Sport

SVI PAMTIMO OVE LOŠE MOMENTE! U ovim slučajevima se najviše "DIZALA PRAŠINA" u našoj košarkašoj reprezentaciji, bilo je uvreda, psovki, verbalnih obračuna i totalnih katastrofa!

Naš iskusni plejmejker 15 godina je nosio dres reprezentacije, ali Svetislav Pešić je odlučio da mu se zahvali na saradnji. 

Ova odluka je izazvala dosta reakcija, kako pozitivnih, tako i negativnih, a da se podsetimo nekih situacija u našoj reprezentecija koje su digle dosta prašine.

SLUČAJ VLADE RADMANOVIĆA U INDIJANOPOLISU

Tadašnja reprezentacija Jugoslavije osvojila je Svetsko prvenstvo u Indijanapolisu 2002. godine.

Mnogi pamte sjajnu utakmicu i pobedu nad domaćom Amerikom 2002. godine, te svakako neizvestan meč koji smo uspeli da dobijemo u finalu protiv Argentine.

Ipak, svi se sećaju situacije iz polfuinala protiv selekcije Novog Zelanda. Mi smo na poluvremenu meča imali rezultatski zaostatak, a na poluvremenu meča.

Svetislav Pešić je i tada bio selektor, a za vreme pauze imao sukob sa tada mladim i talentovanim Vladimirom Radmanovićem.

Dok je popularni Kari objašnjavao taktiku, Radmanović, očigledno revoltiran slabom minutažom, je uzeo bananu.

Nakon verbalnog okršaja i neposlušnosti našeg NBA asa, Pešić je odlučio  da ga odstrani iz tima, a tako je Vlada ostao bez zlatne medalje.

Radmanović je kasnije ponovo bio u sastavu reprezentacije, ali nikada nije osvojio neko odličje.

KOLAPS NA EVROPSKOM 2005. GODINE


Te godine smo bili domaćini na šampionatu. Mnogo se očekivalo od sastava koji je predvodio legendarni trener Željko Obradović.

Ipak, desio se potpuni kolaps. Grupno fazu smo prošli kao drugo plasirani. Nakon poraza od Španije i pobeda nad Letonijom i Izraelom.

Informer

Usledio je poraz od Francuske u prvom kolu nokaut faze, a nakon toga na videlo su isplivale mnoge tajne za kojih se nije znalo.

Svi su očekivali medalju, a desilo se nešto potpuno obrnuto. Posle ispadanja, usledila burna konferencija Željka Obradovića.

On je tad progovorio o svim problemima u reprezentaciji. O svađama između igrača, o tome kako se svi jedni na druge žalili, kako je bilo noćnih izlazaka, te da nije bilo pravo zalaganja za grb reprezentacije.

MILIČIĆEVE PSOVKE 

Još jedno razočarenje usledilo je 2007. godine. Tada je selekciju preuzeo Zoran Moka Slavnić. On je odlučio da podmladi tim za Evrobasket  u Španiji.

Informer

Marko Jarić, Zoran Slavnić i Milan Gurović

Međutim, njegova ideja nije dobro prošla. Srbija je izgubila sve tri utakmice u grupnoj fazi, a selektor Slavnić je odmah smenjen.

Najviše se pamti reakcija našeg centra Darka Miličića. Posle jedne izgubljene utakmice, Darko je iskreno progovorio šta misli o suđenju.

Nije Miličić imao milosti za arbitre meč, "počastio" psovkama, a  one nisu zaobišle ni članove njihovih porodica.

OBRAČUN MICOVA I ĐORĐEVIĆA

Reprezentacija Srbije je na Svetskom prvenstvu u Španiji 2014. godine osvojila srebrnu medalju.

Naši momci nisu dobro počeli takmičenje,  ali su uspeli da pronađu pravu igru, te da doguraju do finala gde su poraženi od Sjedinjenih Američkih država.

Pred sam početak takmičenja, na zadnjoj našoj pripremnoj u Beogradu, desio se incident čiji su glavni akteri selektor Aleksandar Đorđević i košarkaš Vladimir Micov. 

Informer

Posle verbalnog sukoba, Vladimir Micov je bacio peškir i napustio klupu, što je za njega značilo kraj reprezentativne karijere.

Njegovo mesto u timu je zauzeo Nikola Kalinić koji upravo na tom Mundobasket dokazao koliko vredi kao igrač, a posebno se pamti njegovo zakucavanje protiv Grčke.

UZALUDNO ČEKANJE JOKIĆA

Mnogo očekivanje smo imali od naše reprezentacije na Olimpijski igrama prošle godine, a na kraju se na to takmičenje nismo ni plasirali.

"Orlovi" su u Beogradu bili poraženi od Italije koja je otputovala u Tokiju, dok su naši navijači ostali razočarani.

Informer

Igor Kokoškov i Miloš Teodosić

Tada se mesecima spekulisalo da li će naš najbolji as Nikola Jokić igrati za reprezentaciju. Svi su se nadali da će MVP NBA lige pomoći tim da ostvari što bolji uspeh, ali "Džoker" je odlučio da ne igra.

Informer

Nikola Jokić

Ipak, sada za Evrobasket ove godine, Jokić je odlučio da obuče nacionalni dres, a videćemo da li će naš tim uzeti medalju.