Autor: Informer.rs

20.08.2022.

07:06

Foto: Starsportphoto

Sport

SAMO BEZ EUFORIJE, ORLOVI POKAZALI KARAKTER, ALI... Srbija predvođena JOKIĆEM u HAMBURGU najavila VELIKE STVARI!

Pobeda protiv Italije pokazala je da selekcija Svetislava Pešića ima karakter da se vrati i iz dvocifrenog zaostatka, da ima mnogo toga da pokaže, ali je glavni dobitak posle utakmice u Hamburgu daleko manje pritiska na leđima Orlova! 

Pobeda protiv Crne Gore "iza zatvorenih vrata", a onda i prvi javni meč za Orlove u punom sastavu pred odlazak na Evropsko prvenstvo otvorio je brojna pitanja. Iako je Srbija bila vrlo solidna protiv Slovenije, utisak je da su navijači očekivali "bljesak" već u Stožicama. Naravno, najbolji nastup na prvoj "zvaničnoj" utakmici nije moguće ostvariti, ipak, selekcija Svetislava Pešića morala je da se nosi sa tavkim pritiskom.

Informer

Ništa bolje nije bilo ni pred polufinale DBB Superkupa protiv Italije. Navijači su očekivali i pre meča upisali pobedu nad Azurima, a posle samo 20 minuta košarke velika većina je ugasila svoje prenose budući da je Srbija gubila. Na sreću, Orlovi su pokazali snažan karakter i ono što bi moglo da bude krucijalnu narednih mesec dana - borbenost! 

Svetislav Pešić kao da je želeo da testira mentalne sposobnosti Orlova. Selektor je rotirao sastav, smanjivao minutažu nosiocima igre, a onda kada je trebala da se pojuri prednost rivala na parket je poslao najbolje što ima. Pravi rolerkoster emocije prethodio je preokretu Srbije, ali ni to nije sprečilo našu reprezentaciju da dođe do velike pobede nad Azurima i plasira se u finale prestižnog turnira u Nemačkoj. 

Nije se Nikola Jokić, iz nekog razloga, naigrao u prvom poluvremenu. Nikola Milutinov je dobio prostor da se pokaže, i uspeo je da ga iskoristi (15 poena), da bi u drugom poluvremenu dvostruki MVP NBA lige pokazao da je "nivo više". Nisu Azuri imali odgovora na njegove poteze, delio je asistencije, razigravao saigrače i svakog na terenu učinio boljim. 

Informer

AS Denvera je pokazao klasu, baš kao i protiv Slovenije. U trijumfu nad Italijnima nije bio previše poenterski angažovam, ali je njegov uticaj na igru bio od ogromne koristi za ceo tim.  Ono što posebno raduje je činjenica da je njegova saradnja sa Vasom Micićem delovala sjajno, a kako je utakmica odmicala bilo je sve bolje i bolje. 

Nažalost, u Hamburgu su uočene i određene mane u igri Srbije. Odbrana je u prvom poluvremenu bila potpuno razbijena. Italijani su radili šta su hteli, posebno Simone Fontekio koji je meč završio sa 24 poena. Kada su Orlovi zaigrali agresivnije i angažovanije sve je došlo na svoje mesto. Odavno je poznato da je defanziva stvar voljnog momenta, a kada je Orlovima pretio debakl od Azura svi su zaigrali kao jedan. 

Daleko od toga da, kao što je posle poraza od Slovenije atmosfera u narodu splasla, trijumf nad Italijanima treba da donese euforiju. Najvažnije je da su svi ostali zdravi, te da se uskoro očekuje komplatiranje naših redova. Ako je u Stožicama timski duh i zajedništvo bilo vidljivo, onda je u Hamburgu to potvrđeno i nadograđeno. Ipak, potrebno je skrenuti pažnju na nervozu i nedisciplinu budući da smo meč završili sa tri tehničke greške zbog prigovora.