01.09.2022.

17:15

Foto: fiba.com

Sport

LEGENDARNI SRPSKI AS PORUČUJE: Micić će biti vozač, Kalinić motor, a Jokić vlasnik! IMAMO EKSTREMNO INTELIGENTNE IGRAČE I LUKAVOG TRENERA!

Stari kontinent je u transu, a navijači su dočekali početak spektakla jednog od najjačih EP u godinama za nama! Posle Holandije, Orlovima slede dueli sa domaćinom Češkom (3. septembar), pa dan pauze, zatim mečevi sa Finskom (5. septembar) i Izraelom (6. septembar). Grupnu fazu u Pragu i pred nadamo se selidbu u Berlin "zatvaramo" protiv Poljske (8. septembar), a Goran Grbović zna šta je najvažnije na ovakvim takmičenjima.

Informer

 


- To je turnirsko takmičenje i ide se po etapama, dakle korak po korak. Izuzetno je bitna čvrstina u prvim utakmicama i pobednički mentalitet. Važno je da nema predaje do poslednje sekunde, kao što je to bio slučaj u kvalifikacionim mečevima za Mundobasket- poručio je Grbović za Informer.rs i odmah dodao:

Informer

 


- Talentovani smo, ne gubimo lopte, ne pravimo mnogo grešaka. Pešić je stvorio sjajnu atmosferu i to je strašno bitno. Neki prvi put igraju zajedno, ali  ta brzina adaptacije jednih na druge, na način igre, ali i na rivale je fenomenalna! Ne želim zbog malera da govorim da ćemo biti prvi u grupi. Sve su svemu onda ide i najteži deo - eliminacija! Desiće im se košarkaško odrastanje, ostaće im to zauvek u sećanju. 

Svestan je i Grbović koliko će biti teško košarkašima ove godine. 

Informer

 


- Biće izuzetno naporno na ovom Evrobasketu! Ipak, siguran sam da će ići dalje oni najbolji, kao i u NBA, a da će faktor sreće biti sveden na minimum. Moram da istaknem koliko su naši igrači posvećeni reprezentaciji, pa pogledajte naša dva MVP-a! Oni su elita, to je svima jasno, ali oni su shvatili da predstavljaju sada Srbiju i svi dišu kao jedan. 


Slikovito je nekadašnji as Partizana opisao naš nacionalci tim, uporedivši ga sa formulom. 

Informer

 


- Imamo vozača, to bi bio Micić, a ulogu vlasnika ima Jokić. Motor je Kalinić, a imam mnogo sjajnih inženjera - Jaramaz, Nedović, ma da ne nabrajam, svi su vrhunski igrači! Da se razumemo, najvažniji je cilj! Svi su tu da doprinesu timu i to je fantastično, jer svi sve podrede tome! Ko ne razume košarku, ne može to da vidi, ali oduševio sam se kada sam video kada su se svi stavili u službu Jaramaza kada je bio u  naletu! Košarka je jedan od sportova, možda i jedini u kojoj sve zavisi od igre tima! Pa tu je deset ljudi, svi imaju preko dva metra, teško je, ali selektor sve jako dobro vidi a! Fibine sudije su upropastile svaku utakmicu, loše su svirali, povredili su pet, šest materijalnih pravila, ali mi smo igrali odlično, dugo nisam gledao takvu reprezentaciju! 

Informer

 


Iako su sve oči očekivano uprte u Nikolu Jokića i Vasilija Micića, upitali smo Grbovića i ko bi mogao da eksplodira i bljesne kada je naš tim u pitanju!


- Uvek iskoči neko, ali za mene je to definitivno Nikola Kalinić! Njegova koncentracija koju ima sve vreme je neverovatna! Bilo da igra celu utakmkcu, samo minut ili 10, on krpi sve rupe u odbrani, a tu je u napadu kada je najteže!


Tvrdi naš sagovornik da neće sve zavisti od zvezde tima, u našem slučaju Nikole Jokića.

Informer

 


- Zamislite kakav bi tim imali da su nam tu Nemanja Bjelica i Bogdan Bogdanović. Kako diše naša ekipa vidite po tome što je Bogdan bio sve vreme uz drugare, dolazio na svaki trening, konferenciju i do poslednjeg trenutka se nadao da će moći sa pomogne! Bio je posvećen sve vreme, to mogu da potvrdim, ali nije uspeo. Imamo veliku šansu, vrhunskog trenera, najtalentovanije igrače… U Grčkoj se sve vrti oko Janisa, kod nas ne oko Jokića i to je razlika! Na pobedničko postolje će stići oni koje krasi dobra atmosfera, a naša je trenutno fenomenalna! Pa pogledajte samo govor tela kada pogledate našu klupu! Ako tako ostane…

Osvrnuo se još malo direktor Beogradske arene na Nikolu Jokića.

- Ranije nisu znali kako da ga prilagode, sada je Kari u tome uspeo za manje od mesec dana! Sjajno!

Prokomentarisao je Grbović i konačni spisak Svetislava Pešića.

Informer

 

- Najveća takmičenja ne igraju najboljih 12, već oni koji će biti najbolji za taj turnir! Skautirane su sve ekipe, cilj je prilagoditi se svakom timu, on je stara škola i odlično zna šta radi! Košarkom se bave inteligentni ljudi, znate onu - Nema dobrih i loših, nego pametnih i glupih! Ko je najinteligentniji košarkaš na svetu? Pa Nikola Jokić! On ima ono nešto što čini košarku košarkom. Tu je i Luka Dončić, oni su iz Evrope u Ameriku doneli ono što je nedostajalo. Kada sve sumiramo, imamo ekstremno inteligentan tim, ekstremno lukavog trenera, oni su shvatili da će tamo predstavljati svoju zemlju, koja će ih gledati i biti uz njih! Biće vojnici koji će zadržati uniforme! 

Informer

 

Za kraj je Grbović otkrio ko su mu pored Srbije favoriti, a imao je i jednu poruku:

- Osim nas, favoriti su bez sumnje Grčka, Slovenija, Francuska i Španija! Mi moramo konstantno da dokzujemo da smo zemlja košarke! Setite se kad smo osvojili srebro na SP, pa na OI, pa smo kiksnuli na EP! Logično, trebali smo to “nonšalantno” da osvojimo, a doživeli smo veliki neuspeh! Veći je to bio neuspeh, nego što je ono bio uspeh! Verujem da sada možemo mnogo - zaključio je za Informer.rs Goran Grbović.