Autor: Informer.rs

09.09.2022.

20:20

Foto: Pedja Milosavljević

Sport

FIBA IZDALA SAOPŠTENJE! Skraćen SPISAK sudija! Srbin PREŽIVEO SEČU!

Na početku Evropskog prvenstva FIBA je delegirala 44 arbitra, a u eliminacionoj fazi koja će se igrati u Berlinu njih 24 će deliti pravdu. U toj grupi našao se i predstavnik Srbije, Aleksandar Glišić.

Ni ovoga puta kada FIBA delegira sudije, nisu izostale kontroverze, a najveći propusti viđeni su u duelima Litvanije i Nemačke, odnosno, Turske i Gruzije.

Nestajale su 22 sekunde, nisu se izvodila slobodna bacanja posle tehničke greške i zbog toga su te sudije eliminisane sa turnira.

To je FIBA i potvrdila u zvaničnom saopštenju koje prenosimo u celosti:

- Trojica sudija i komesar sa tog meča neće ići u Berlin, priznajemo da je tu napravljena velika greška. Druga greška je napravljena tokom meča Turske i Gruzije. Analizom je utvrđeno da je sudija zaustavio sat pomoću uređaja koji se nalazi na njegovoj uniformi, ali je jedan od igrača u toj gužvi ponovo aktivirao sat slučajno. Uveli smo dodatne mere kako bismo sprečili da se tako nešto ponovi i da i arbitri sude na visokom nivou - stoji u saopštenju FIBA, gde se dalje navodi:

- Nihove performanse se prate od strane nepristrasnih sudijskih eksperata i prati se njihovo suđenje, kako individualno, tako i kao tim. FIBA će nastaviti da prati sve i da uvodi dodatne mere, ali će u isto vreme štititi sve arbitre i zato pozivamo sve, kao i igrače na terenu da pokažu poštovanje na parketu - objavili su iz FIBA.