Autor: Informer.rs

10.09.2022.

14:00

Foto: Reuters

Sport

SRBIJA DOBILA RIVALA U ČETVRTFINALU EP! Neviđena DRAMA u meču Francuza i Turaka! PREOKRET I PRODUŽETAK JE ODLUČIO! Evo ko ide na megdan Orlovima! (VIDEO)

Kakav triler u duelu Francuske i Turske! I najveći kritičari ne bi mogli da nađu "dlaku u jajetu", na ono što su prikazale ove dve selekcije u premijernom meču osmine finala Evrobasketa.

Od sjajnih poteza, uzbuđenja, drame, do produžetka koji je odlučio da Francuska ide na megdan Orlovima ili Azurima.

Francuska je odlično ušla u meč i ekspresno povela sa 7:0, da bi posle tajm-auta Atamana Turska zaigrala mnogo bolje i uhvatila rezultatski priključak.

Ipak, novom serijom Trikolori su pobegli do prve dvocifrene prednosti (18:8) i vođstvom od 18:11 mirnije ušli u drugi kvartal.

Tamo je usledio još jedan loš period turske selekcije, što su Galski petlovi iskoristili i sjajnom realizacijom u napadu otišli na maksimalnih 16 poena viška (31:15).

Nisu se predavali Turci, iako lišeni pomoći jednog od najboljih igrača povređenog Šejna Larkina (završio učešće na EP), postepeno su topili prednost rivala i do poluvremena uspeli da spuste minus na samo pet koševa zaostatka (40:35), međutim, Francuzi su novim poenima na velikom odmoru imali vođstvo 43:35.

A onda je Turska eksplodirala u trećem kvartalu i sa 16 poena "počistila" Trikolore (22:6), koji su nemoćno gledali kako Bugrahan Tundžer nemilice zatrpava obruč Francuza.

Situacija se promenila za 180 stepeni, pa su Atamanovi izabranici od debelog minusa, došli do najvećeg vođstva (57:49), sa kojim su ušli u poslednjih deset minuta.

Usledila je potom rezultatska klackalica, rivali su se smenjivali u vođstvu. U samom finišu, posle rampe Gobera i osvojene lopte, Ertel je poentirao za tri i doveo Francuze u vođstvo (71:69), ali su odgovorili Turci na isti način i novom trojkom ponovo poveli (72:71).

Na minut do kraja, Furnije je pogodio za 73:72 u korist Francuza, a onda faulirao Furkana Korkmaza u šutu za tri i napravio tehničku.

Korkmaz je iskoristio sva tri "penala" za 75:73, pa je u poslednjem minutu, da bi zatim Furnije nagazio aut liniju i lopta je pripala Turskoj.

Usledili su potom poeni Korkmaza sa bacanja za 77:73, na drugoj strani Ertel je postigao koš smanjivši na 77:75, dok je sa "penala" kod Turske Osman promašio oba bacanja.

U novom napadu Francuske na šest sekundi pre kraja, Furnije je promašio, a Gober zakucao loptu u koš za produžetak - 77:77! 

Brza četiri poena na startu nastavka odveli su Trikolore na 81:77, ali su Turci odgovorili trojkom (81:80). Koševi Mbaeja i Korkmaza doneli su novo izjednačenje, a još jedna trojka Evana Furnijea donela je Galskim petlovima 87:82.

Išao je Tundžer do kraja i pogodio za 87:84 na početku poslednjeg minuta produžetka, a novu grešku u napadu Francuza Turci kaznili za 87:86.

Gober je promašio oba bacanja, ali na sreću Francuza Turci nisu iskoristili poslednji napad.

Najefikasniji u pobedničkom timu bio je Rudi Gober sa 20 poena, dok su po 13 postigli Toma Ertel i Evan Furnije.

Kod Turske dominirao je Tundžer sa 22 koša, Furkhan Korkmaz je postigao četiri manje, dvocifreni su još bili Sanli sa 12 i Čedi Osman koji je dodao 11 poena.

Srbija će, dakle, ukoliko eliminiše Italiju u osmini finala (nedelja, 18) igrati protiv Francuske u četvrtfinalu Evropskog prvenstva. Taj meč igra se 19. septembra u Berlinu.