Autor: Informer.rs

11.09.2022.

17:06

Foto: Starsportphoto©

Sport

MARKANEN POSLE LIČNOG REKORDA! Imamo veliko srce! Naučili smo iz poraza od Srbije!

Nošeni igrom najboljeg igrača Laurija Markanena, koji je u koš Hrvatske ubacio 43 poena, Finci su izborili plasman u četvrtfinale, gde će se sastati sa selekcijom Španije.

Fenomenalni as Jute pomerio je granice i sa 43 poena u današnjem meču postao apsolutni rekorder finske košarke u svim međunarodnim takmičenjima. Njegov meteorski uspon počeo je pre više od decenije...

- Sećam se svega, još od trenutka kada je sve počelo 2011. godine. Tada sam počeo ozbiljno da se zanimam za sve. Jako sam srećan što sam mogao da igram sa nekima od njih, koji su prošli ceo put. Jako je dobro videti gde smo i želimo da idemo dalje - rekao je Lauri Markanen.

Otkrio je potom koliko mu znači što se njegova selekcija našla u četvrtfinalu:

- Mnogo. Pre utakmice znali smo da možemo da ih pobedimo, videli smo ih već u kvalifikacijama za Mundobasket. Znali smo da moramo da igramo čvrsto svih 40 minuta, da ne bude trenutaka kao što je i bilo, da padnemo. Trudili smo se da budemo dobri sve vreme, da držimo rezultat i pobedimo.

Kao i uvek skroman, nije davao preveliki značaj činjenici da je postigao 43 poena za svoju zemlju u istorijskom meču.

- Samo sam želeo da pobedimo. Naravno, bilo je sjajno, lopta je prolazila kroz obruč kad god sam ispalio.

Sada se Španci pitaju kako stati na put Markanenu?

- Siguran sam da postoji način, ali moj zadatak je da pomognem saigračima. Kada me ne ide, da razigram druge, da budemo što bliže košu. Ako me udvoje, da pronađem slobodnog saigrača, da donesem dobre odluke.

Naredni rival je Crvena furija...

- Očekujemo dobru borbu. Možemo i sa njima da se nosimo ako budemo igrali ovako kao danas svih 40 minuta, da ne padnemo. Oni su odličan tim.

Osvrnuo se na spektakularne mečeve u osmini finala:

- Nivo košarke je istorijski, biće uvek nekih iznenađenja. Kada se dođe do ovog nivoa nema loših timova, ali neko na kraju dana mora da ispadne. Neko se raspuca, neko promaši otvorene šuteve... Drago mi je što mogu da gledam odličnu košarku na turniru.

Finska je uspela da se oporavi posle ubedljivog poraza od Pešićevih izabranika.

- To samo pokazuje kakvo srce imamo. Imali smo teških poraza ranije, nekih situacija kada smo padali, ali naučili smo da moramo da se podignemo, da igramo čvrsto i uzvratimo udarac. Naučili smo iz tog iskustva, sada želimo da igramo najbolju košarku do kraja.

Asa Jute mnogi porede sa legendarnim Dirkom Novickim, njegov lični rekord je takođe 43 poena na Evrobasketima.

- Čuo sam te priče i poređenja, lepo je biti u istom društvu sa legendom. Ali, ne razmišljam o poenima, već kako da pomognem ekipi da pobedi - istakao je Lauri Markanen.