Autor: Informer.rs

16.09.2022.

16:30 >> 19:00

Foto: Tanjug/AP

Sport

DEBAKL POLJAKA U POLUFINALU! Francuska sa +41 ide u borbu za ZLATO! (FOTO)

Čuda se ne dešavaju baš svaki dan, a to su nam danas pokazali Francuzi. Izašla je Poljska na megdan Trikolorima posle spektakularne pobede nad Slovenijom, nadali su se da mogu u finale Evrobasketa, ali je selekcija Vensana Kolea hladnokrvno i rutinski savladala izabranike Igora Miličića te će u nedelju od 20 časova igrati za zlatnu medalju protiv boljeg iz duela Nemačke i Španije! 

Izuzetno sporo je počela utakmica, samo 24 poena viđena su u prvoj četvrtini i odmah je bilo jasno da Poljacima sledi nemoguć zadatak. Trikolori su bili angažovani u odbrani, Geršon Jabusele je sa dve trojke najavio sjajno šutersko veče i do kraja uspeo da povede Francusku do finala. 

Prednost je u drugoj četvrtini samo rasla, Poljska je poluvreme završila sa samo 18 poena, ali su još uvek bili u igri. Ipak, svi snovi o eventualnom finalu pali su u vodu nakon serije pogodaka Jabuselea, Albisija i Evana Furnijea sredinom trećeg perioda kada su Trikolori stekli 30 poena prednosti i rešili pitanje pobednika. 

Istina, Poljaci su angažovanije zaigrali u odbrani u četvrtoj četvrtini, ali je bilo prekasno. Nakon dve vezane trojke Eli Okoba Francuzi su završili posao, a do kraja utakmice je prednost Trikolora samo rasla.

Francusku je predvodio Geršon Jabusele sa 22 poena, po deset su dodali Eli Okobo i Evan Furnije, dok su Poarije, Tarpi i Mbaje upisali osam. Sa druge strane najraspoloženiji bili su Mihail Mihalak i Ej Džej Sloter sa po devet koševa. 

Francuska će se u nedelju boriti za evropsko zlato protiv boljeg iz duela Španije i Nemačke, dok Poljake očekuje meč za treće mesto protiv poraženog iz tog duela. 

POLJSKA - FRANCUSKA  54:95 (9:15, 9:19, 18:30, 18:31)

Olimpijska dvorana, Berlin  Sudije: Saverino Lancarini, Martins Kozlovskis, Lorenco Baldini

Poljska: Zijskovski, Balcerovski, Sokolovski, Cel, Sloter, Ponitka, Kolenda, Džieva, Olenjičak, Mihalak, Garbač, Šenk

Francuska: Okobo, Mbaje, Luvavu, Ertel, Jabusele, Furnije, Maledon, Poarije, Tarpi, Albisi, Gober, Fol

Tok meča: 

Četvrta četvrtina:

40. minut - KRAJ! Francuska ide u finale Evropskog prvenstva gde čeka bolje iz duela Nemačke i Španije! 

39. minut - Evo i 42 razlike za Francuze nakon trojke Mbajea i laganog polaganja Poarijea u kontri - 50:92!

37. minut - Sada trojku pogađa i Teo Maledon, dobiće Vensan Kole još neke raspoložene adute za finale ako se ovako nastavi u poslednjih stotinak sekundi u polufinalu - 46:85!

35. minut - Imao je Poarije šansu da donese 40 poena razlike, ali je promašio slobodno bacanje, na drugoj strani koristi to Šenk, ipak vraća Mbaje - 43:82!

34. minut - Izmeđali su selektori karte, sada su na parketi igrači koji imaju manju minutažu! Trojku na jednoj strani pogađa Mbaje, na drugoj mrežicu cepa Mihalak - 41:79!

32. minut - SVE JE GOTOVO! Iako je do kraja meča ostalo osam minuta i 17 sekundi jasno je da Poljaci nemaju snage da nadoknade 35 poena minusa! Sada seriju pravi Mustafa Fol - 36:71! 

Informer

31. minut - Nova trojka za Elija Okoba, Francuz pogađa na kraju treće i početku četvrte četvrtine - 36:67! Utakmica u Berlinu je gotovo! 

Treća četvrtina: 

30. minut - Nova trojka za Francuze, sada je Eli Okobo ostao sam u ćošku i pocepao mrežicu uz zvuk sirene - 36:64!

29. minut - Utakmica života za Geršona Jabuselea, nova trojka, a potom i lagano polaganje u kontri! Francuzi na korak od 30 razlike - 30:59!

28. minut - Prešli su Poljaci na zonsku odbranu, ali ni to ne daje rezultate... Nova trojka za Francuze. Ipak, vraća to na drugoj strani Jakub Gabrač - 30:54!

27. minut - Totalni raspad sistema za selekciju Poljske, sada su iz Francuzi izvozali, sam je na šutu ostao Andru Albisi, a plejmejker Trikolora, uprkos tome što retko šutira, ovakve situacije uvek kažnjava - 25:52!

26. minut - Sada jedna komična situacija, Jabusele je zakucao u kontri, ali je sudija poništio njegov pogodak zbog tehničke greške za trenera Poljske Igora Miličića - 25:49!

25. minut - JABUSELEEEEE! Ne prestaje rafalna paljba Francuza, već 15 poena za krilnog centra Real Madrida - 25:48!

24. minut - Kratko je trajala sreća Poljaka i odmah nova serija Francuske! Trikolori su se raspucali, novi lagani poeni za Jabuselea i Furnijea u kontri, Miličić mora da reaguje tajm-autom - 23:45!

Informer

23. minut - Sokolovski "hapsi" Furnijea, krade loptu i zakucava u kontri za 20:39. Potom za tri poena pogađa Cel i smanjuje zaostatak Poljske - 23:39!

22. minut - Čini se da je pitanje pobednika rešeno u Berlinu! Francuzi su nastavili da melju odbranu, a iz sjajne defanzive dolazi još bolji napad! Sada je Geršon Jabusele pogodio uz faul Cela, ali ne koristi dodatno slobodno bacanje - 18:39!

21. minut - FURNIJEEEE! Izuzetna odbrana Francuza se nastavlja i u drugom poluvre:menu, kapiten Trikolora je ukrao loptu, a potom u tranziciji opalio za tri poena i pogodio - 18:37!

Druga četvrtina: 

20. minut - Uspela je Poljska preko Mateuša Ponitke da smanji zaostatak u finišu prvog poluvremena, ipak, jasno je da će Poljacima trebati daleko bolja igra u nastavku meča ukoliko žele da izbore plasman u finale protiv izuzetno motivisanih Francuza - 18:34!

19. minut - Malo je falilo da se Tarpi obruka posle dobre asistencije Gobera, promašio je šuter Le Mana zicer, ali je iz odbojke uspeo da vrati loptu u obruč - 16:32!

18. minut - Nova blokada Rudija Gobera, istrčao je Tarpi kontru, a potom atraktivno zakucao i raspalio čitavu dvoranu u Berlinu - 16:30!

17. minut - Uspeli su Poljaci da se snađu i za četiri sekunde pretrče ceo teren i pogode preko Olenjičaka. Ipak, jasno je da su Francuzi daleko spremniji izašli na parket - 16:27!

Informer

16. minut - Novi faul za Balcerovskog koji sada ima velikih problema sa ličnim greškama. Mora Miličić da ga "vadi" iz igre, a dva slobodna bacanja koristi Rudi Gober. Potom i nesporazum Olenjičaka i Ponitke koji kažnjava Poarije brutalnim zakucavanjem u kontri - 14:27!

15. minut - Koristi samo jedno od dva slobodna bacanja Vensan Poarije posle faula Balcerovskog - 14:23!

14. minut - SLOTEEEEEEEEER! Vratio je Miličić na parket Slotera i Ponitku - odmah je igra Poljske živnula. Prvo je kapiten proigrao Aleksandera Balcerovskog koji lagano poentira, a potom i američki šuter pogađa treću trojku! Selektor Trikolora Vensan Kole je besno tražio tajm-aut - 14:22!

13. minut - Nemaju Poljaci rešenje za visoku petorku Francuske, sada su na parketu Poarije i Rudi Gober, a snažni centar Minesota Timbervulfsa lagano zakucava preko Balcerovskog - 9:22! U timu Poljske poene su do sada postizali samo Mateuš Ponitka (tri) i Ej Džej Sloter (šest)!

12. minut - ERTEEEEEL! Francuzi imaju 11 poena prednosti, užasno je Poljska počela drugu četvrtinu i odmah tajm-autom reaguje Igor Miličić - 9:20!

Informer

11. minut - Gotovo čitav minut je trajao napad Francuske budući da su imali dva ofanzivna skoka. Mustafa Fal je potom odigrao "dupli pas" sa Tarpijem, a bek Le Mana lagano poentira na obruču - 9:17!

Prva četvrtina: 

10. minut - Nešto slabija igra na obe strane i mnoštvo promašaja u finišu prve četvrtine, ipak, Francuzi nakon 10 minuta na krilima sjajnog Geršona Jabuselea imaju šest poena prednosti - 9:15!

8. minut - Namestio je Jabusele ruku na startu utakmice, pogodio drugu trojku i stigao već do osam poena, ali vraća to na drugoj strani Ej Džej Sloter! Revolveraški obračun Slotera i Jabuselea u ovim momentima  u Berlinu - 9:13!

7. minut - Polovičan učinak Mateuša Ponitke sa linije penala, ali su Poljaci imali novi napad posle ofanzivnog skoka. Ipak, nije to uspeo Zijskovski da iskoristi što kažnjava na drugoj strani laganim polaganjem Mustafa Fol - 6:10!

6. minut - Evo je trojka za Poljake! Tu je Ej Džej Sloter kada nikog drugo ne ide! Amerikanac je šutirao preko Luvavu Kabaroa, a potom i naterao NBA zvezdu na faul u napadu - 5:8!

5. minut - Potpuno dekoncentrisan je Aleksander Balcerovski od starta meča, usledio je faul u napadu, a potom i novi promašaj. Kažnjava to pogotkom za tri poena Evan Furnije, raste prednost Francuske - 2:8!

Informer

4. minut - Već pet poena za Geršona Jabuselea, sada je sjajno reagovao posle timske akcije Francuza. Na drugoj strani promašaj Balcerovskog za tri poena, ali se Poljak iskupio u odbrani i naterao Rudi Gobera na faul u napadu - 2:5!

3. minut - Evo ih prvi poeni za Francusku, Jabusele je pogodio za tri poena u tranziciji. Pokušao je to na drugoj strani da vrati Cel, ali prekratko, imaju sada Trikolori šansu da uvećaju svoju prednost - 2:3!

2. minut - Izuzetna odbrana Poljaka na startu meča, nova greška Francuske, a potom ni Geršon Jabusele nije uspeo da šutira pre isteka napada. Ipak, ne uspeva četa Igora Miličića da iskoristi to na drugoj strani budući da je Aleksander Balcerovski promašio lagano zakucavanje - 2:0!

1. minut - Prvi napad na meču za Poljake je osigrao Aleksander Balcerovski koji je bio bolji u skoku od Rudija Gobera, ali potom greška Ej Džej Slotera. Na drugoj strani je Sokolovski sjajno zatvorio Evana Furnijea i naterao Rudija Gobera da baci loptu u aut, uspeva to da kazni Mateuš Ponitka - 2:0!

Petorka Poljske - Sloter, Ponitka, Sokolovski, Cel i Balcerovski. Sa druge strane Vensan Kole odlučio se za sledeći sastav - Albisi, Tarpi, Furnije, Jabusele i Gober. 

16:30 - Dobro došli na lajv prenos polufinala Evrobasketa između reprezentacija Poljske i Francuske. Sve detalje iz Olimpijske dvorane u Berlinu možete pratiti uz portal Informer.rs!