Autor: Informer.rs

08.10.2022.

15:25

Foto: Printscreen You Tube

Sport

HOLANDIJA IMA NOVOG SELEKTORA! Srbin u (NE)MOGUĆOJ MISIJI!

Selekcija Holandije je bila akter poslednjeg Evropskog prvenstva i ostavila solidan utisak, uprkos porazima u mečevima sa Poljskom i Izraelom.

Završetak Evrobasketa označio je, ipak, kraj saradnje sa dosadašnjim selektorom Mauricijom Buskaljom, pa je na kormilo nacionalnog tima Lala došao Radenko Varagić.

Srbin koji obavlja dužnost šefa stručnog štaba tamošnje ekipe Limburga, preuzeo je selektorsku poziciju od Italijana i predvodiće Oranje u naredna dva FIBA prozora u okviru kvalifikacija za Svetsko prvenstvo.

Varagić će debitovati 11. novembra protiv Ukrajine u Almereu, a tri dana kasnije ga očekuje najveći izazov i meč sa evropskim šampionom u Španiji.

- Od prošle godine sam zvanično Holanđanin. Ponosan sam što me je Savez pozvao da buedm selektor u naredna dva prozora. Kroz razgovore smo zaključili da je potrebno uliti novu energiju ekipi u nastavku kvalifikacija, sa clijem da se nova imena uvedu u državni tim za naredne kvalifikacione turnire - rekao je Varagić, prenose holandski mediji.

Holanđani su poslednji u Grupi L sa učinkom 0-6, na četiri kola do kraja. Veoma je teško da će stići do Mundobasketa u konkurenciji Španije (5-1), Italije (5-1), Islanda (4-2), Gruzije (3-3) i Ukrajine (1-5).

Informer

Radenko Varagić

- Iako su nam šanse da se domognemo Svetskog prvenstva veoma male, prozori su izuzetno značajni u pripremi za kvalifikacije za Evropsko prvenstvo koje slede. Daću sve od sebe da pomognem reprezentaciji svojim znanjem i iskustvom. Nadam se da će nam timski rad, ozbiljan pristup i posvećenost pomoći da izgrati put kroz koji bi holandska košarka postala prepoznatljiva u međunarodnoj košarci - istakao je Radenko Varagić.

Iskusni stručnjak se dokazao kao glavni trener u Napretku iz Kruševca, Mašincu iz Kraljeva i Vojvodini. Bio je i asistent u U20 reprezentaciji Srbije, predvodio i omladinsku selekciju ženskog državnog tima.

U zemlji Lala živi već osam godina, radio je i sa mlađim kategorijama Oranja, a od 2016. i sa prvim timom Verta. Godinu dana kasnije prešao je u Limburg, predvodio je i nacionalni tim Holandije do 16 godina.