23.05.2023.

13:23

Foto: Peđa Milosavljević, Reuters

Sport

ČETVORICA IMAJU PRSTEN, TROJICA DOMINIRALI EVROPOM... Ko je najveći srpski košarkaš svih vremena? (ANKETA)

Postao bi peti Srbin koji je dotakao košarkaški "sveti gral", a pre njega to su uradili Peđa Stojaković, Darko Miličić, Ognjen Kuzmić i Nemanja Bjelica. Jokićev bi uspeh, međutim, bio apsolutno najveći, jer nijedan od pomenutih igrača nije bio toliko bitan igrač u svom timu kao što je Džoker u Denveru.
 

Informer

Tekst potpisa



Stojaković je od četvorice ovenčanih imao najveći doprinos kad je Dalas osvojio titulu 2011. godine. Ubojiti trojkaš je u poslednjoj sezoni pred odlazak u penziju nastupio u 19 plej-of mečeva, prosečno po utakmici provodio je 18,4 minuta na terenu i beležio 7,1 poen.
 


Darko Miličić je s Detroit Pistonsima stigao do titule u debitantskoj sezoni 2003/04. Upisao je 34 nastupa u ligaškom delu sezone, a osam u plej-ofu ali uz prosečno 1,8 minuta provedenih na terenu. 

Oni koji ne prate košarku tako pomno možda i ne znaju da centar Crvene zvezde Ognjen Kuzmić ima u riznici prsten NBA lige osvojen 2015. sa Golden stejtom, ali srpski reprezentativac nije imao doprinos u plej-ofu.

Voriorsi nisu koristili Kuzmića, ali jesu prošle sezone Nemanju Bjelicu da bi se dokopali prstena. Popularni Beli odigrao je 15 mečeva u doigravanju za titulu, provodio prosečno deset minuta na parketu i davao 2,9 poena.

Da li je posedovanje NBA najveći dokaz kvaliteta i da li je nužno onda među pomenutim igračima tražiti najboljeg srpskog košarkaša svih vremena?

Može li taj epitet ipak da ponesu Dejan Bodiroga, Zoran Savić ili Zoran Sretenović, koji su po tri puta osvajali Evroligu, više nego bilo koji naš košarkaš. Može li isključivo kroz brojke da se meri veličina i doprinos košarci Vlada Divca, koji nema ni američki ni evropski klupski trofej? Ali zato ima svetska i evropska zlata i olimpijsko srebro sa reprezentacijom.

Gde se u toj podeli uloga nalaze Predrag Danilović, Aleksandar Saša Đorđević, Žarko Paspalj, Dejan Tomašević...