Autor: Informer.rs

08.08.2023.

20:54

Foto: Starsportphoto

Sport

Pešićevi puleni slavili u Grčkoj! Srbija bolja od domaćina! (VIDEO)

Ljubitelji košarke u Srbiji imali su priliku da vide nacionalni tim na delu prvi put nakon više od pet meseci, tačnije još od pobede nad Velikom Britanijom. 

Izabranici Svetislava Pešića su veći deo meča imali prednost, ali se Grčka probudila i zapretila, pa je na kraju viđena neizvesna završnica. Ipak, "orlovi" su zasluženo slavili u prestonici Grčke. 

GRČKA-SRBIJA 64:71 (13:16, 22:23, 14:18, 15:14)

Hala: OAKA Arena, Atina.                       Kapacitet: 19.443.

GRČKA: Vokap, Lucis 5, Moraitis 2, Larencakis, Bohoridis 2, Toliopulos, Papaetru 11, P. Kalaicakis, Rogavopulos 19, T. Adetokunbo 7, Agravanis 1, Mitoglu 9, Papajanis 6, Hacidakis 2.

SRBIJA: Bogdanović 15, Avramović 6, Nedović, Gudurić 14, Marinković, Radanov, Dobrić 6, Davidovac, Petrušev 5, N. Jović, Ristić 11, Milutinov 14, Simanić.

UŽIVO:

IV četvrtina:

40. minut - Iako je bilo dramatično u finišu, Srbija je slavila i obradovala navijače - 64:71!

39. minut - Loše šutira Mitoglu i promašuje, a zatim Adetokumbo pravi faul, a Gudurić je pogodio trojku!

38. minut - Vrlo napeta završnica u Atini. Vokap poentira za 61:64...

35. minut - Važan koš Bogdana! Grci su pročitali svaki naš napad u ovoj četrvtini pa je kapiten Srbije morao sam da rešava i pogodio trojku sa skoro devet metara za 59:62!

34. minut - Nerešeno! Pali su naši momci, nova trojka Grka i sada je 10:2 je za njih u ovoj deonici. Pešić zove tajm-aut na 59:59!

33. minut - Potpuno se vratila  Grčka! Faul pravi Dobrić i Rogavopulos to kažnjava, 56:59 i ponovo je tesno....

Informer

31. minut - Nije dobro počela poslednja deonica! Odmah koraci Milutinova, a onda i loš posed Srbije i Papapetru trči kontru i zakucava za 53:57!

III četvrtina:

30. minut - Kraj treće četvrtine! Papapetru je ponovo pronašao put do koša, a posle novih poena je - 49:57 i sa tim rezultatom ekipe završavaju ovu deonicu.

29. minut - Jović je sada promašio, ali je Avramović odmah sjajno ispravio i pogodio za 45:57.

28. minut -  Druga trojka u nizu za Papajanisa - 43:54!

27. minut - Odlična Srbija i trenutno je 40:52! I Dobrić postiže poene i donosi +15 svom timu.

Sa druge strane, Papajanis postiže torjku.

26. minut - Fenomenalno je Avramović navukao dva igrača na sebe i ostavio Ristića u sjajnoj poziciji, pa ovom nije bilo teško da pogodi šut za tri poena - 37:50! Odlična igra Srbije "tera" rivale na minut odmora. Vredi istaći da je viđen samo jedan koš Grčke u ovoj deonici...

Informer

24. minut - Dvocifrena prednost za našu selekciju! Sjajno je reagovao Gudurić i odmah uhvatio defanzivni skok pa poslao pas za Bogdanovića koji poentira uz kontakt 37:47!

23. minut - Ponovo Gudurić ide na levi ulaz i postiže svoj deveti poen, a Srbija vodi 35:41. Uzvraća Papapetru na drugoj strani, 37:41, a onda Bogdanović pogađa za tri poena, pa je sada i kapiten našeg tima dvocifren sa deset poena, - 37:44!

21. minut - Počelo je drugo poluvreme, prvi napad naši košarkaši ne koriste, ostaje na semaforu - 35:39.

II četvrtina:

20. minut -  Agravanis je polovičan sa linije za slobodna bacanja, a onda Gudurić ponovo gubi loptu pa Luncis pogađa za 34:34, ali se iskupio Gudurić u narednom napadu i pogodio trojku! Poslednji napad Srbija koristi preko Filipa Petruševa, pa je na poluvreme otišla sa vođstvom - 39:35!

18. minut - 29:32! Ne prepušta Pešić ništa slučaju! Novo opuštanje u igri Srbije i selektor odmah traži tajm-aut.

17. minut - Trenutno je 25:32! Sada Bogdanović ne koristi dva šuta, a Papapetru je neprecizan sa druge strane. Milutinov pronalazi Milutinova koji ponovo zakucava i baca publiku u trans. Sledi nova odlična odbrana Milutinova, a Bogdanović koristi kontru i vraća našoj selekciji +7.

Ovo tera selektora Grčke Dimitrisa Itudisa na minut odmora.

15. minut -  Tajm-aut je za Srbiju! Milutinov iz pikenrol igre poentira na obruču, a opet je fenomenalan grčki as Adetokumbo, koji poentira za tri preko Jovića da bi Nedović još jednu loptu izgubio i Moraitis lako poentira! Pri rezutlatu 25:28 tajm-aut zove Pešićm jer je Srbija malo pala. 

I trener Partizana Željko Obradović prati meč u Atini.

13. minut - Sjajna odbrana Srbije, Dobrić trči kontru i dobija jak udarac po ruci kojom je hteo da položi loptu u koš. Arbitri kažu da je to nesportski faul... Dva slobodna bacanja i lopta sa strane posle tajm-auta koji su zvali domaćini! Pogodio je oba Ognjen za 15:22, a Milutinov povećava 15:24. Nakon toga Adetokumbo pogađa za tri preko Jovića - 18:24.

11. minut -  Ristić je sada precizan, ali ponovo imamo problem na skoku. Dva puta smo dopustili protivniku da pokupi svoj promašaj i poentirasu preko Adetokumba- 15:16!

Nemanja Nedović je nakon toga izgubio loptu, ali su se "orlovi" odbranili i Ristić hvata skok i na drugoj strani terena dobija i faul za dva slobodna bacanja i pogađa oba! 15:18 vodi Srbija!

I četvrtina:

10. minut - Imali smo sada mnogo problema u odbrani, a onda je Avramović sjajno pronašao Ristića za lalke poene. Dozvolili smo 5 skokova u napadu Grcima, ali su oni tek sa linije za slobodna bacanja uspeli da dođu do koša. Imali su naši rivali +5 u jednom momentu, ali je Srbija uspela da preokrene i okončala prvu četvrtinu u svoju korist, pa na semaforu stoji- 13:16. 

8. minut - Opaa, Avramović postiže trojkuuu! Lepa akcija Srbije za vođstvo 11:14 naših momaka.

7. minut - Evo izjednačenja! Nikola Milutinov pogađa preko Papajanisa, a onda ga sjajno sprečava da poentira na drugoj strani. Gudurić je poentirao lepo levom rukom za 11:11!

5. minut - Ala se raspucao Mitoglu!  Dinos ponovo pogađa za tri preko Petruševa, onda ovaj iz ćoška ne pogađa, pa Rogavopulos maši i onda Bogdanović dobija rampu od Papajanisa! 9:4 vodi Grčka!

Ipak, Bogdan potom ostaje sam i pogađa za tri poena, 9:7 i to je ujedno i prva trojka Srbije, ali je Vokap pronašao Luncisa i doneo lake poene Grčkoj - 11:7

3. minut - Sada Mitoglu pogađa za tri poena preko Filipa Petruševa i Grčka vodi, 6:4! 

2 minut -  Rogavopulos je fauliran na šutu za tri poena i pogodio je bacanja, da bi potom Gudurić izveo dva i pogodio oba, pa vodi Srbija 3:4

1. minut - As Atlante Bogdan Bogdanović postiže prve poene za Srbiju - 0:2.

Informer

18.56 -   Odlučio je Svetislav Pešić da sledeća petorka počne meč: Gudurić, Bogdanović, Marinković, Petrušev i Milutinov. Sa druge strane, za Grčku su od starta na parketu: Tomas Vokap, Mihalis Luncis, Nikos Rogavopulos, Dinos Mitoglu, Jorgos Papajanis.

Informer

18:55 - Upravo je održan minut ćutanja u čast tragično stradalog navijača AEK-a.

18:52 - Kasni malo susret. Lepu atmosferu su napravili navijači u Atini i sve je spremno za početak utakmice...

18:45 - U toku je intoniranje srpske himne, na koju su se načekali i igrači i naši malobrojni navijači. Očigledno je bilo tehničkih problema...

18:40 - Očekuje se da meč uskoro počne.

18:30 - Mladi srpski as Aleksej Pokuševski zbog povrede neće moći da pomogne saigračima na predstojećem Svetskom kupu, ali je iskoristio priliku da večeras dođe i bodri ih na meču protiv Grčke. U ovim momentima daje izjavu za tamošnje medije...

18:14 - Iako je trebalo da Srbija izađe na parket OAKA Arene sa svih 14 igrača, u poslednjem trenutku se desila promena - Stefan Jović ipak preskače meč sa Grčkom, a razlog je tretman koji je imao danas. Ipak, Jović će biti u rosteru Srbije za duel sa Italijom koji se igra u sredu od 18.45, takođe u Atini.

18:03 - Meč će početi minutom ćutanja, a svi u Oaki odaće poštu navijaču Aeka ubijenom u jučerašnjoj tuči huligana iz Hrvatske i Grčke. Srbija će posle Grčke ukrstiti koplja sa Italijom, a duel se igra u sredu takođe od 18.45.

Informer

18:02 -  Selektor Grčke Dimitris Itudis odlučio je da poštedi Kostasa Papanikolaua koji je propustio trening u ponedeljak zbog bola u donjem delu leđa, a nema ni centra Jorgosa Calburisa. Interesantno je da će prvi meč na pripremama za našeg rivala odigrati i bivši as Partizana, Joanis Papapetru.

Informer

18:01 - Izabranici Svetislava Pešića su poraženi od Grčke pred finalni okršaj sa Britancima kojim su overili vizu za Mundobasket, a iako ova utakmica nema takmičarski značaj, nema sumnje da će i jedni i drugi dati maksimum na terenu. Selektori dve selekcije dogovorili su da za duel prijave po 14 igrača, što znači da će Svetislav Pešić na raspolaganju imati sve kandidate koje je i poveo na put.

18:00 - Dobar dan i dobro došli na live blog portala Informer.rs, na kojem iz minuta u minut možete da pratite dešavanja sa meča Grčka-Srbija koji ove dve selekcije igraju u okviru Akoropolis kupa