Autor: Informer.rs

08.08.2023.

20:54

Foto: Starsportphoto

Sport

"Orlovi" obradovali navijače! Srbija srušila "helene" usred Atine

Izabranicima selektora Svetislava Pešića ovo je bila prva javna provera pred Svetsko prvenstvo u Indoneziji, Filipinima i Japanu, pošto su prethodna dva meča protiv Bosne i Hercegovine i Poljske odigrana iza zatvorenih vrata.

"Orlovi" su prvi pravi test očekivano odigrali uz dosta oscilacija u igri. Naš tim delovao je odlično u odbrani tokom većeg dela meča, dok je malo "škripilo" u napadu, prvenstveno u šutu za tri poena, pošto smo pogodili sedam trojki iz 32 pokušaja. Selektor Pešić je duel sa "helenima" prvenstveno iskoristio kako bi ispobao postave i uigrao ekipu za predstojeći Mundobasket.

Naša selekcija u ovom meču nije mogla da računa na Stefana Jovića, ali se odsustvo iskusnog pleja nije previše osetilo na terenu, jer su kapiten Bogdan Bogdanović i saigrači uspeli da u većem delu meča nadigraju izabranike Dimitrisa Itudisa.

Informer

 

Novi kapiten Srbije Bogdan Bogdanović otvorio je utakmicu poenima, ali su Grci brzo preuzeli inicijativu i stekli pet poena viška (9:4). Srpski košarkaši u uvodnim minutima delovali su stegnutno i neiugrano, ali su brzo uhvatili ritam uspeli da preokrenu i dobiju prvu četvrtinu sa 16:13.

U drugoj deonici "orlovi" su nastavili u dobrom ritmu, odlično je funkcionisala odbrana, dok se u napadu razigrao Nikola Milutnov, koji je dominirao pod košem, ali smo na odmor uspeli da odemo sa samo pet razlike - 39:35.

U nastavku usledila je potpuna dominacija Srbije, koja je raznovrsnom igrom pobegla na 15 poena prednosti (52:37). Grci u tim trenucima nisu mogli ništa da pogode, pa je delovalo da će "orlovi" do kraja dotući rivala, koji je u pred poslednju deonicu uspeo da smanji na osam razlike.

Informer

 

Četvrta deonica nije počela dobro po "orlove", previše praznih minuta i bez postignutog koša Grci su kaznili i na šest minuta pre kraja stigli do izjednačenja na 59:59 i najavili dramu. Odmah je reagovao selektor Pešić i pozvao tajm-aut, koji se ispostavio odličnim, jer su "orlovi" po povratku na teren zategli odbranu i vezali pet poena, čime su vratili osetniju prednost. 

Srpski košarkaši do kraja dozvolili "helenima" da ubace tri poena i na kraju mirno privedu meč kraju.

Najefikasniji u našem timu bio je Bogdan Bogdanović sa 15 poena, dok su Nikola Milutnovi i Marko Gudurić postigli po 14. U redovima "helena" istakao se Nikolaos Rogavopulos sa 19 poena, dok Tomas Vokap nije postigao ni koš, ali je podelio 10 asistencija. 

Našu selekciju već sutra očekuje novi duel na Akropolis kupu protiv selekcije Italije od 18.45 časova.

Svetsko prvenstvo u Indoneziji, Filipinima, i Japanu počinje 25. avgusta i trajaće do 10. septembra.