10.08.2023.

07:15

Foto: Košarkaški veterani Srbije

Sport

Argentino, Bog te video! Srpski veterani hoće svoj "film" na Mundobasketu u Mar del Plati (FOTO)

Fantastično je sve zamišljeno i uz takmičenje, aduti su uživanje, upoznavanje i druženje, a delegacija iz Srbije, kreće sa ambicijom da se kući vrati i donese bar jedno “zlato što se zlati.

 - Na svetskoj smotri najboljih veterana učestvuje 313 ekipa iz trideset tri države sveta, najveći broj ekipa je iz Južne Amerike, a dolaze i timovi iz Amerike, Australije, Japana i Evrope - kaže Bojan Spasojević, koji je uz nastup u dresu nacionalnog tima Srbije, zadužen organizaciju puta i boravka u Argentini.

Informer

Blažo Stojanović

Sportske ikone popularnih Gaučosa, Fakundo Kampaco, Luka Vildoza, Nikola Laprovitola, svojevremeno i Luis Skola, proneli su slavu fantastično borbenog duha svoje zemlje i stekli brojne obožavaoce širom sveta i Evrope, pa je sada red da im se košarkaški veterani iz Srbije, istom merom oduže i na najlepši način odbrane čast srpske kraljice loptačkih sportova.

- Našu zemlju će predstavljati pet ekipa u kategorijama 35+ godina, u 50+ imamo dve ekipe i svakako zanimljivi su košarkaši sa 60+ i 65+ godina - dodaje Bojan Spasojević, uz zanimljivost da će u Mar del Plati igrati četiri ekipe u konkurenciji 80 i više godina.

Informer

U toj kategoriji Srbija neće imati predstavnika, ali se selekcije veterana starijih od 60 i 65 godine, kao ljuti rivali, nedeljno dva puta sastaju i odmeravaju snage u prijateljskim i kontrolnim utakmicama, u kojima sve pršti od žestokih duela. a onda se tokom trećeg, neizbežnog poluvremena, u duhu sportske kulture, sve izgladi i zaboravi.

MATERIJAL ZA DOKUMENTARAC

Veterani Srbije oduševljeni su idejom da se po povratku iz Mar Del Plate, od snimljenog marerijala sa brojnih dešavanja, između ostalih i prijema u ambasadi Srbije u Buenos Airesu, napravi dokumentarni film o uspehu srpske košarke u zemlji Maradone, Mesija i već pomenutih košarkaških ikona Argentine.
-  Ne baš kao Montevideo, ali će biti Argentino, Bog te video - uglas poručuju.

 

- Imam višegodišnje iskustvo nastupa u raznim veteranskim selekcijama Srbije, bio sam u Španiji, Finskoj, Italiji, Sloveniji i uvek smo se sjajno provodili i družili, bez obzira koje mesto smo osvojili, a sada je atmosfera prava i to garantuje visok domet na šampionatu uz kvalitet, koji neosporno posedujemo - ističe Aleksandar Stevanov, poznatiji kao Aca Džabar, koji je bio jedan od najstarijih aktivnih igrača na svetu i aktivno se bavio košarkom do svoje 57. godine, što je prava retkost u celom svetu.

 

BLAŽO STOJANOVIĆ IGRA SA PUNE 72 GODINE

Temperamentan, kakav je bio i kao aktivan košarkaš OKK Beograda, sedamdesetih godina prošlog veka, Blaž Stojanović sa pune 72 godine, predvodiće selekciju Srbije 65 i više godina.
Među košarkaškim veteranima na putu za Atgentinu, naći će se trojca Zrenjaninaca, najstariji Jožef Silni, pomenuti Aleksandar Stevanov i Bogoljub Grujić, a osim najviše veterana iz Beograda, ima košarkaša Iz Kraljeva, Užica, Šapca i ostalih mesta širom Srbije.

Srpski košarkaši-veterani ne kriju ambiciju da se u veoma jakoj konkurenciji, umešaju u borbu za jednu od medalja.

- Putujemo u Argentinu sa puno nade i željom da osvojimo bar tri medalje, a na prošlom šampionatu sveta u Finskoj, selekcija Srbije 45+ osvojila je zlato i braniće priman šampiona Sveta u Argentini - složno poručuju momci iz ekipe 60+ .

Informer

Inače, uporni i marljivi košarkaški veterani Beograda, koji dugi niz godina unazad uspešno organizuju Memorijalni turnir Dragiša Šarić i okupljaju zaljubljenike u igru pod obručima iz cele Srbije, od nedavno su zvanično pod okriljem Košarkaškog saveza Srbije, u kojem imaju velikog partnera i pomoć za odlazak u Argentinu.