Autor: Informer.rs

21.08.2023.

16:17

Foto: Starsportphoto

Sport

Srbija bez Bogdana i Milutinova srušila Brazil!

Selektor Pešić je odlučio da na današnjem meču odmori dvojicu možda i najvažnijih košarkaša - kapitena Bogdana Bogdanovića i centra Nikolu Milutinova. U izostanku njih dvojice ostatak ekipe položio je ispit i uspeo da slomi otpor jedne vrlo dobre selekcije sa igračima koji igraju ozbiljne uloge u svojim ekipama.

Informer

Najefikasniji u pobedi Srbije bio je Filip Petrušev sa 17 poena, ali je prerano završio meč zbog pet faulova. Pratio ga je Aleksa Avramović sa 14 poena, a po 11 su ubacili Ognjen Dobrić i Nikola Jović, momci čije trojke su i prelomile susret.

Naš nacionalni tim vodio je maltene od starta meča, ali su Brazilci krajem treće i početkom četvrte četvrtine uspeli da se vrate u meč, čak da i povedu nakratko. Usledilo je nekoliko izvanrednih poteza Alekse Avramovića, koji je krao lopte, presecao i pogađao. Usledio je period igre u kojem su ekipe dosta grešile, promašivale zicere, ali na kraju naš tim je uspeo da ostane smireniji i pametniji.

Informer

U poslednjih pet minuta meča ušlo se sa prednošću "orlova" od 74:70 i sve je nagoveštavalo izuzetno dramatičan finiš. Stigle su popularne "karioke" i do izjednačenja 76:76, pa i do vođstva od 78:77 i već tada bilo je izvesno da će se igrati dramatična završnica.

Posle slobodnih bacanja Stefana Jovića Srbija je povela 82:80, a na ulasku u poslednji minut na semaforu je stajalo 82:82 nakon snažnog zakucavanja Kabokla.

Jedan od najvažnijih napada na meču trojkom preko ruke je realizovao Nikola Jović za 85:82, a onda su "orlovi" dobrom odbranom došli u situaciju da overe trijumf! Ipak, ni tu nije bio kraj. Naša ekipa je realizovala jedno od dva slobodna bacanja, a onda je novi košarkaš Crvene zvezde Jago dos Santos trojkom uneo dramu u meč - 86:85 na 11 sekundi do kraja.

Pešić je pozvao tajm-aut, loptu su naši momci jedva ubacili na teren, a na kraju je ona došla u ruke Ognjena Dobrića, koji je trojkom uz zvuk sirene postavio konačnih 89:85!

"Orlovi" tako spremni dočekuju subotu i prvi meč na Svetskom prvenstvu protiv selekcije Kine, koju predvodi sa klupe Aleksandar Đorđević. Srbija je na pripremama pobedila Bosnu i Hercegovinu, Poljsku, Grčku, Portoriko i Kinu, a jedini poraz doživela je od Italije na Akropolis kupu.