Autor: Informer.rs

27.08.2023.

18:58

Foto: AP PHOTO

Sport

Novo iznenađenje na SP! Posle Francuske još jedna evropska selekcija spakovala kofere

Skandinavska selekcija je danas, iako favorit, izgubila u Okinavi od domaćina Japana sa 98:88 u drugom kolu E grupe Mundobasketa. 

Finci su tako doživeli i drugi uzastopni poraz, pošto ih je prethodno demolirala i Australija (98:72), pa su se od takmičenja oprostili već u grupnoj fazi takmičenja.

Ipak, niko nije očekivao ovakav kiks Finaca i to predvođenih NBA zvezdom Laurijem Markanenom. Popularni "vukovi" su krajem treće deonice imali 18 poena prednosti, ali su nonšalantnom igrom dozvolili Japanu da u nastavku nadoknadi veliki minus i stigne do trijumfa. 

"Samuraji" su  ovom pobedom ostali u igri za plasman u drugu fazu takmičenja, a za to će se u direktnom duelu boriti sa Australijom u trećem kolu. 

Informer

Košarkaši Japana slave pobedu

Japanci su odlično otvorili duel i već posle prve deonice imali sedam poena viška, ali su se Finci u nastavku razigrali i raspucali, pa su na odmor otišli sa plus deset (46:36). Skandinavska selekcija je u nastavku igrala u istom ritmu, sa lakoćom je uvećavala prednost, koja je u jednom trenutku bila i 18 poena (71:53). Ipak, tada su odlučili da povuku ručnu misleći da je meč rešen, pa su u nastavku žestoko i kažnjeni.

Uporni Japanci nisu se predavali i nošeni podrškom navijača sa tribina, napravili su fantastičnu seriju od 25:7 i stigli do izjednačenja četiri minuta pre kraja. Finci u tim trenucima nisu mogli da se sastave, što je rival iskoristio i nastavio da rešeta koš i stigao do pobede.

Japan je do trijumfa predvodio Hokinson sa dabl-dabl učinkom od 29 poena i 19 skokova, dok je Kavamura ubacio 25. U redovima Finske istakao se istakao Markanen sa 27 poena.