Autor: Informer.rs

30.08.2023.

07:03

Foto: fiba.com

Sport

Pobegao od rata, pa na SP napravio senzaciju! Južni Sudan ima iks faktor!

Naši momci su ubedljivi favoriti, ali nikako ne smeju da potcene afričku selekciju koja puca od samopouzdanja nakon što je pobedila Kinu selektora Aleksandra Saše Đorđevića u drugom kolu Mundobasketa.

To je prva pobeda ovog simpatičnog tima na svetskoj sceni, a obezbedili su je, između ostalih, pod vođstvom pomoćnog trenera Luol Denga (38), nekadašnjeg NBA košarkaša. U toj ligi proveo je 15 godina i igrao za pet timova, dok je na međunarodnom nivou nastupao za Veliku Britaniju.

Razlog tome je što je imao britanski pasoš jer se nastanio u Londonu nakon Egipta, u koji je sa pet godina došao sa porodicom bežavši od Drugog sudanskog građanskog rata.

Informer

Južni Sudan je dobio nezavisnost 2011, dve godine kasnije postao je član FIBA (Svetske košarkaške federacije), a Deng je 2019. izabran za prvog čoveka Košarkaške federacije te zemlje. 

Svi koji su uključeni u uspeh smatraju da je njegov povratak kući bio ključan za košarkašku reprezentaciju mlade afričke države, a Deng kaže

- Košarka je sport koji volimo i želimo da rastemo. Mi smo nova zemlja i prošli smo kroz mnogo toga, ali ovo Svetsko prvenstvo je mesto gde smo tu sa svima ostalima i mi možemo to da proslavimo. Želimo da nastavimo da gradimo uspeh. Veoma smo srećni zbog toga gde smo i uzbuđeni smo zbog svega što dolazi. Zaista verujem da možemo konstanto da budemo na košarkaškoj sceni sa ostatkom sveta. Imamo mnogo talenata. Zaista verujem da je ovo sport gde smo prirodno nadareni. Problem je bila u organizaciji toga. Ali zaista verujem u naše momke i ono što radimo - kaže Deng.

Južni Sudan se 2021. plasirao u četvrtfinale Afrobasketa i tako postala prva nacija koja se iz prvog pokušaja plasirala na Mundobasket.