Autor: Informer.rs

29.08.2023.

16:24

Foto: Tanjug/AP

Sport

Srbija saznala rivale u drugoj fazi: Ponovo nas čekaju Italijani!

Iako Srbija još uvek nije matematički obezbedila mesto u drugom krugu Mundobasketa, postoje samo teoretske šanse da četa Svetislava Pešića ispadne. Zbog toga, Orlovi već mogu da gledaju u budućnost, a danas su saznali koja dva rivala ih čekaju u narednoj rundi Svetskog šampiona. 

Dominikaska Republika danas je uz mnogo muka izašla na kraj sa Angolom i overila prvo mesto u grupi A. Nešto kasnije Italija je odmerila snage sa Filipinima. Azurima je bila potrebna pobeda ili poraz manji od 15 razlike za plasman u narednu rundu. Mučili su se, Filipinci su nošeni Džordanom Klarksonom jurili senzaciju, ali je nisu dojurili pošto je fantastučni Simone Fontekio sa 18 koševa nacrtao pobedu Italijana u "Azija Molu" u Manili - 90:83. 

Italija, dakle, sa drugog mesta odlazi u narednu fazu takmičenja i biće prvi rival Srbije, ukoliko Orlovi opravdaju očekivanja i savladaju Južni Sudan sutra od 10 časova. Naš duel protiv Azura na programu je u petak, a pobednik novoformirane grupe verovatno bi izbegao Amerikance u četvrtfinalu. 

Informer

 

Mesto u narednoj fazi takmičenja obezbedila je Ausutralija. Kenguri su u direktnom okršaju za prolaz savladali Japan sa 109:89 i tako opravdali ulogu favorita u duelu sa jednim od domaćina Mundobasketa. 

Džoš Gidi predvodio je Australijance sa 26 poena, 11 asistencija i pet skokova, a pratio ga je Ksavijer Kuks sa 24 koša. Sa druge strane, Džošua Hokings ubacio je 33 poena, a Juta Vatanabe 24 uz sedam skokova. Odavno je poznato da iz grupe E u narednu fazu ide i Nemačka koja je lako savladala Finsku ranije danas. 

Mimo svih očekivanja Francuska je već posle drugog meča u grupi ostala bez šansi za prolaz dalje. Trikolori su danas protiv Libana igrali za čast, a malo je falilo da i to izgube pošto je otpor "nezgodnog" rivala slomljen tek u finišu meča. 

SJajni Arakdži je sa 29 poena bio najefikasniji na meču, a pratili su ga Spelman i Haidar. Na drugoj strani, Vensan Kole nije mogao da računa na Mustafu Fola, Matijasa Lesora i Rudija Gobera, pa je odgovornost morao da preuzme Evan Furnije koji je sa 17 poena bio najbolji u timu Francuske.