Autor: Informer.rs

29.08.2023.

20:05

Foto: Tanjug/AP

Sport

Mundobasket - peti dan: Italijani "preživeli" i čekaju Srbiju u drugoj fazi takmičenja!

Iako danas na Svetskom prvenstvu nije nastupala Srbija, nema sumnje da je petog dana Mundobasketa glavna vest da će Aleksa Avramović i Filip Petrušev biti na raspolaganju selektoru Svetislavu Pešiću za nastavak takmičenja. Kada je iz tabora Orlova stigla dobra vest, košarkaški sladokusci mogli su da uživaju u sjajnim utakmicama...

Najveći fokus svakako je bio na grupi A sa kojom se ukršta Srbija. Uoči poslednjeg kola bilo je jasno da će rival Orlovima biti Dominikanska Republika koja je danas savladala Angolu i ostala maksimalna posle prve faze - tri utakmice, tri pobede. Ipak, afrička selekcija ogolila je sve mane Dominikanaca, potpuno zaustavila Karl Entoni Taunsa i pokazala Srbiji formulu za upseh. 

Drugo rival nije bio poznat, a o njemu su odlučivali Filipini i Italija. Azuri su bili veliki favoriti, protiv Angole nisu briljirali, ali su pobedili, tu sreću nisu imali u drugom kolu protiv Dominikane pa im je danas protiv domaćina bila potrebna pobeda. Uspeli su da dođu do nje nošeni sjajnim šutem za tri poena, pa će, verovatno, Srbija protiv Italije igrati u petak u okviru prvog kola druge faze na Mundobasketu. Taj meč mogao bi da bude i ključan za nastavak takmičenja obema reprezentacijama. 

Kada je Srbija saznala rivale za drugu rundu Svetskog šampionata, fokus je otišao na Crnu Goru. Nažalost, četa Boška Radovića nije uspela da režira veliko iznenađenje i savlada Litvance pa će selekcija Kažisa Maksvitisa u narednu fazu ide sa maksimalnim učinkom, dok će Crnogorci imati težak zadatak da se dokopaju četvrtfinala. U istoj grupi, ali u utakmici bez rezultatskog značaja, Egipat je deklasirao Meksiko i slavio sa 100:72. 

Nemačka je nastavila svoj trijumfalni niz pošto je nanela i treći poraz Fincima, dok je Australija u direktnom okršaju za drugo mesto nadigrala Japan i izborila mesto u narednoj fazi takmičenja. 

Ipak, derbi dana igrali su Kanada i Letonija. Meč koji je bio na programu u Džakarti imao je epitet "derbija" samo u prvom poluvremenu koje su Kanađani dobili sa jedan razlike. U nastavku - surova dominacija severnoameričke reprezentacije. Ponovo je dominirao Šai Gildžs Aleksander sa 27 poena, a pratio ga je RJ Beret sa 22. Sa druge strane, Letonci danas nisu bili prepoznatljivo raspoloženi u šutu što je rezultiralo ubedljivim porazom - 101:75. 

Šesti dan Svetskog prvenstva i duel Srbije sa Južnim Sudanom: 

Nakon dana odmora Srbija se sutra vraća na parket, a rival će biti selekcija Južnog Sudana. Afrikanci su u ponedeljak upisali svoju prvu pobedu na Mundobasketu ikada protiv Kine i sutra će protiv Orlova pokušati da izbore mesto u drugoj rundi takmičenja. Jasno je da je naša reprezentacija veliki favorit, ali su Sudanci tokom turnira pokazali koliko neugodni mogu da budu.

U drugom meču naše grupe sastaju se Kina i Portoriko. Obe ekipe još uvek imaju teoretske šanse za plasman u drugu fazu, ali je jasno da Portorikanci imaju daleko bolji položaj pošto su u prvom kolu upisali pobedu, dok tim Aleksandra Đorđevića pretrpeo dva poraza. 

Informer

 

Najviše drame će biti u grupi C gde se sastaju Grčka i Novi Zeland. Heleni su ubedljivo poraženi od Amerikanaca u prethodnoj rundi i tako zakomplikovali svoj status pred treće kolo. Pobednik tog duela odlazi u narednu fazu, a moguće je da će biti rival Srbije u četvrtfinalu, ukoliko Orlovi budu opravdali ulogu favorita koja im se daje. 

Ništa drugačije nije ni u grupi G - Španci su prvi i tako će ostati bez obzira na ishod poslednjeg kola protiv Irana, ali se za drugo mesto bore Brazil i Obala Slonovače. Karioke su oslabljene nakon Netove povrede, ipak, slove za velikog favorita protiv afričke selekcije. 

Raspored šestog dana na Svetskom prvenstvu: 

Gruzija - Venecuela  10:00

Južni Sudan - Srbija  10:00

SAD - Jordan  10:40

Obala Slonovače - Brazil  11:45

Slovenija - Zelenortska Ostrva  13:30

Kina - Portoriko  14:00

Grčka - Novi Zeland  14:40

Iran - Španija  15:30