Autor: Informer.rs

03.09.2023.

16:31

Foto: EPA

Sport

Šok na Mundobasketu! Srbija saznala rivala u četvrtfinalu SP!

Košarkaška reprezentacija Srbije igraće protiv Litvanije u četvrtfinalu Svetskog prvenstva u Manili! Litvanci su danas na Filipinima šokirali Sjedinjene Američke Države i mimo svih očekivanja slavili sa 110:104!

To znači da će Amerikanci, koje su već svi videli kao prvoplasirane u novoformiranoj grupi J, za rivala imati Italijane, koji su osvojili prvo mesto u grupi I gde se nalazi i Srbija.

Informer

Navijači u Srbiji priželjkivali su da u četvrtfinalu protivnik ne bude Amerika, a tu želju ostvarili su im Litvanci. Baltička selekcija danas je, uprkos suprotnim prognozama, šokirala Sjedinjene Američke Države i igraće protiv Srbije u četvrtfinalu Mundobasketa. Bio je to jedan od najuzbudljivijih mečeva na turniru, pošto su Litvanci maltene tokom čitavog susreta imali prednost.

Na krililma Jonasa Valančijunasa i Rokasa Jokubaitisa uspeli su da sruše glavnog favorita za zlato, a samim tim i izbore meč sa Srbijom, koje je danas trijumfom nad Dominikanskom Republikom uspela da se plasira među osam najboljih svetskih selekcija.

Informer

Litvanci su trijumf i iznenađenje protiv Amerike najavili već u prvoj četvrtini, koju su dobili sa 31:12. Ameri su se vratili u drugoj, a naročito u trećoj četvrtini, da bi u poslednjoj gledali pravu rafalnu paljbu na obe strane. Rezultat poslednje četvrtine bio je, verovali ili ne, 39:39, a u finišu viđena je prava drama. Na kraju, Litvanci su se pokazali kao staloženiji, pa će u borbi za polufinale igrati protiv selekcije Svetislava Pešića.

Amerima u meču odluke protiv Litvanaca nije pomogla ni fantastična partija Entonija Edvardsa, koji je ubacio 35 poena. Mikal Bridžes je dodao 14, koliko je imao i Džejlen Branson. Sa druge strane, najefikasniji u istorijskoj pobedi Litvanije bio je Vaidas Kariniauskas sa 15 poena, Mindaugas Kuzminskas je imao poen manje, a Jonas Valančijunas meč završio sa 12 poena.