Autor: Informer.rs

09.09.2023.

17:09

Foto: Tanjug/AP

Sport

Letonci ponizili komšije i uzeli peto mesto! Žagars ispisao istoriju Mundobasketa

Mali broj ljudi širom sveta verovao je u Letonce uoči Mundobasketa. Ipak, četa Luke Bankija uspela je da demantuje planetu, ostvari impresivne pobede na Svetskom prvenstvu, a danas u susretu sa ljutim rivalom - Litvanijom, dođe do petog mesta - 98:63. 

Preživeli su Letonci grupu smrti i eliminisali Francusku. Ništa lakši posao nisu imali ni u narednom krugu kada je izbačena Španija. Imala je selekcija sa Baltika aktivan rezultat i u četvrtfinalu protiv Nemačke, ali nije uspela da eliminiše Pancere. To nije poremetilo sjajnu hemiju u Bankijevoj četi koja je za kraj Mundobasketa odigrala spektakularnu utakmicu. 

Prosečni poznavaoci košarke u Srbiji čuli su tek za nekoliko reprezentativaca Letonije. Od danas - ta lista imaće još jedno ime. Arturs Žagars briljirao je od starta Mundobasketa, a svoje sjajne partije danas je krunisao istorijskom brojkom. Letonac je u duelu sa Litvanijom zabeležio 17 asistencija čime je postao apsolutni rekorder. 

Informer

 

Plejmejker Letonije još uvek nema klupski angažman, ali nakon ovog Svetskog prvenstva jasno je da će se evroligaši otimati za njegove usluge. Žagars je na vrhu liste najboljih asistenata obišao Karelika Džonsa i Tonija Kukoča koji su imali 15 uspešnih dodavanja. 

Letoniju su do ubedljive pobede predvodili Arturs Kurucs sa 20, Rolands Šmits sa 17, Andrejs Gražulis sa 12 i Radions Kurucs sa 11 poena. Najefikasniji kod Litvanije bili su Rokas Jokubaitis sa 16, Jonas Valančijunas sa 15 i Tomas Dimša sa 13 poena.