Autor: Informer.rs

10.09.2023.

12:35

Foto: Starsportphoto

Sport

Karadžić prevagu Srbije vidi u treneru: Kari je poseban!

Stevan Karadžić jako dobro poznaje trenera Srbije, Svetislava Pešića, pošto je bio deo njegovog stručnog štaba tokom osvajanja, tada pod zastavom Jugoslavije, zlatne medalje na Svetskom prvenstvu u Indijanapolisu 2002.

Nekadašnji košarkaš i Pešićev pomoćnik otkriva da se i tada sjajni strateg našao pred pesimističkim prognozama i izjavama u kojima je često osporavano njegovo trenersko znanje.

Informer

Predrag Danilović i Stevan Karadžić

Međutim, smatra da je upravo to "gorivo" koje on koristi kako bi motivisao sebe i svoje igrače.

Kao igrač i kao trener sam sarađivao sa mnogim vrhunskim trenerima i moram da istaknem da je Kari nešto posebno. Njegova osobina da izvuče maksimum iz igrača je prava retkost. Još za vreme SP u Indijanapolisu su do nas stizale informacije o kritikama u medijima, ali Pešić i igrači su iz svega toga izlazili sve jači. Tokom ovogodišnjeg Svetskog Kupa u Manili, to je još izraženije, ali na površinu je izašlo ogromno Pešićevo znanje i iskustvo, kao i njegov specifičan pristup igračima i poslu. Uostalom, o njemu dovoljno govore svi osvojeni trofeji - poručuje Karadžić.

Nekadašnji košarkaš Crvene zvezde  ukazuje na potencijalni pad energije u obe ekipe, usled "emotivnog pražnjenja" nakon pobeda Srbije nad Kanadom i Nemačke nad Sjedinjenim Američkim Državama.

- Sigurno da je došlo do fizičkog i psihološkog pražnjenja posle izuzetne igre i pobede našeg tima nad Kanađanima. Trebalo je izdržati taj tempo i poprilično prljavu i grubu igru Kanađana. Međutim, sigurno da su i Nemci imali ogromnu potrošnju u duelu sa Amerikancima. Zato očekujem da u finale timovi uđu sa podjednakom energijom, a naš tim je imao i dan više za odmor posle polufinala - objašnjava Karadžić.

Informer

Umor potencijalni protivnik

Kao najveću prednost u igri našeg tima, vidi sjajnu i agresivnu igru u odbrani, koju su izabranici Svetislava Pešića prikazali u dosadašnjem delu prvenstva.

Verujem da smo bliže pobedi od opasnih Nemaca. Uzdam se u zajedništvo i iznad svega, u ogromnu agresivnost u odbrani, poput one koju je do sada demonstrirao Avramović, posebno protiv Kanade, a i ostali naši reprezentativci su igrali na visokom nivou. Samo neka to ponove u finalu - nada se trener.

Karadžić upozorava na dobro vođenu ekipu Nemačke, pod budnim okom selektora Gordona Herberta i njihovog najboljeg pojedinca, Denisa Šrudera. 

- Nemce sjajno vodi selektor Gordon. Pribojavam se Šredera, jer on do sada nije pružio maksimum na SP, a nadam se da neće ni u finalu. Veliki je potrošač lopti, ali je imao mnogo promašaja i ne bi trebalo da mu dozvolimo da proradi u finalu. Moramo sa najvećom pažnjom da ga čuvamo. Oni, inače, u velikoj meri igraju kolektivno, neguju evropski stil košarke, a vešti su i u akcijama jedan na jedan. U svakom slučaju, verujem da ćemo da spremimo dobru odbranu, jer na osnovu sjajne defanzive smo i došli tu gde jesmo. Iz dobre odbrane pristižu laki poeni koji demorališu protivnika - kaže Karadžić.

Informer

Denis Šruder

Za kraj, poručuje da želi Bogdanu Bogdanoviću finale puno samopouzdanja poput onog Dejana Bodiroge u Indijanapolisu!

- Bodiroga je pogodio dve odlučujuće trojke u najtežim momentima. To je ta neverovatna mentalna snaga, kao i voljni momenat i kvalitet. Očekujem da u finalu sa Nemcima Bogdanović bude Bodiroga - priželjkuje Karadžić.