Autor: Informer.rs

13.10.2023.

20:54

Foto: Starsportphoto

Sport

Zvezda prosula pobedu! Kaunas i četvrtu godinu ostao neosvojiva tvrđava

Crveno-beli tako ni četvrtu godinu zaredom nisu uspeli da prekinu negativan niz i konačno slave na paklenom terenu u Kaunuasu. A bili su izabranici Duška Ivanovića večeras na korak da to i učine, vodili su tokom većeg dela utakmice, imali plus devet u poslednjoj četvrtini, ali su onda greškama vratili rivala u život i time sebi potpisali poraz.

Klub sa Malog Kalemegdana tako nije uspeo da nastavi u sjajnom ritmu, nakon što je u prvoj utakmici u elitnom takmičenju deklasirao francuski Asvel. 

Srpskom vicešampionu nije pomogla ni odlična igra Luke Mitrovića i njegovih 16 poena, kao ni Miloš Teodosić sa ubačenih 15, koji je svojim asistencijama u pojednim trenucima ostvljao bez daha litvansku publiku. Potpuno neprimetni u Zvezdinim redovima bili su Rokas Gedraitas koji je ubacio samo četiri poena i Majk Tobi sa dva koša.

Crveno-beli su loše počeli meč, problemi u realizaciji napada i slaba odbrana doprineli su da Žalgiris brzo povede sa 13:2. Nerešiva enigma za odbranu Beograđana u uvodnim minutima bio je Rolands Šmids. Pokušao je trener Ivanović trostruku izmenom da probudi ekipu, a kada ni to nije uspelo pozvao je tajm-aut.

Informer

 

Očigledno da je crnogorski stručnjak uspeo da na pauzi razmrda svoj tim, koji je u nastavku na pogon Miloša Teodosića krenuo u preokret. Iskusni plej je magičnim asistencijama pronalazio pod košem Luku Mitrovića, njima se pridružio i Šabaz Nejpir, pa je srpski tim stigao do preokreta - 25:19. 

Nastavili su crveno-beli da održavaju prednost i u jednom trenutku imali i plus osam, ali se nije dao ni Žalgiris, pa su na odmor otišli sa samo tri poena razlike (38:35). 

Drugo poluvreme Zvezda je počela u istoom ritmu, mučila se u realizaciji napada, dok je domaćin preko Šmidsa stigao do preokreta. Ipak, slavlje domaćina je brzo prekinuo tandem crveno-belih Teodosić i Mitrović i vratili ekipu u vođstvo. Nastavile su ekipe da igraju poen za poen, ali su izabranici Ivanovića u ključnim trenucima bili sigurniji i u poslednjih deset minuta ušli sa 56:50. 

Četvrtu deonicu otvorio je Nejpir trojkom za maksimalnih plus devet i činilo se da su crveno-beli konačno mogu da slome rivala. Ipak, nije tako mislio Žalgiris, koji je nošen fantastičnom podrškom sa tribina napravio neverovatnu seriju od 13:0, kojom je domaći tim stigao do vođstva 67:63 i najavio dramu u završnici. Crveno-beli nisu uspeli da odgovore litanvskoj ekipi, koja je do kraja uspela da sačuva vođstvo i ostvari novu pobedu.