Autor: Informer.rs

17.10.2023.

08:00

Foto: Reuters/privatna ahriva

Sport

Izraleski košarkaš otkriva za Informer: Pobili su mi prijatelje, brat mi je u ratu

Izraelsko-palestinski rat traje od 7. oktobra ujutru, a situacija se za sada ne smiruje. Strašne vesti svakodnevno stižu iz Izraela i Palestine, a u razgovoru za Informer izraelski košarkaš srpskog porekla Dolev Drapić otkriva detalje jezivog sukoba. 

Drapić je član izraelskog drugoligaša Ironi Naharije i sin bivšeg srpskog fudbalera, a sada trenera, Novosađanina Slobodana Drapića. Dolevov otac je nekada bio fudbaler FK Novi Sad, a 2012. je bio i pomoćni trener u Partizanu, kao asistent Avrama Granta.

Opasnost je svuda

Dolev često ide u Novi Sad da poseti baku i ostatak porodice sa očeve strane i priča srpski, a sa nama je podelio na koje sve načine ga je ovaj rat pogodio!

- Moj stariji brat je u ratu od prvog dana. Krenuo je na Kipar kada je sve počelo i pre nego što je ušao na aerodrom vojska ga je zvala, kao i njegove prijatelje, da se vrate. Imam prijatelje koji su bili na žurki tog 7. oktobra i koje je Hamas ubio. Svi su oni nedužni i mladi i većina njih nije stigla da proživi. Poznajem i dosta onih koji se bore protiv Hamasa, koji ubija nedužne žene, decu i stare ljude samo zato što su Jevreji - priča Drapić.

Informer

Drapić sa suprugom

Sa suprugom i bebom Dolev je otišao kod svojih roditelja kada je rat počeo.

- Podjednako je opasno i na severu i na jugu, ja sam tog dana kada je rat počeo pokupio ženu i dete i otišli smo kod mojih roditelja, gde smo i sada. Baš sam na jug krenuo tada kada je sve počelo. Pobili su sve na koje su naišli, bilo je jezivo. I dalje idemo u skloništa, neki od mojih prijatelja su u takvim delovima zemlje da sa malom decom satima ne smeju da napuste skloništa - dodaje Dolev.

Rade samo prodavnice

Uprkos tome što je prvih dana bilo poruka kako se život u Izraelu odvija normalno, Drapić kaže da se ništa više ne odvija uobičajenim tempom.
- Većina ljudi ne ide na posao, deca ne idu u škole i u vrtiće. Svi su kod kuće. Samo su poneke prodavnice otvorene kako bismo mogli da kupimo osnovne namirnice - zaključuje Dolev.