Autor: Informer.rs

23.10.2023.

15:56

Foto: Starsportphoto©

Sport

(ANKETA) Ko će imati više pobeda u Evroligi? Večiti startovali sa 1-3

Aktuelni šampion ABA lige Partizan dočekaće u četvrtak od 18.30 časova najvećeg rivala Crvenu zvezdu u odavno rasprodatoj Areni. Oba tima sezonu su počeli na identičan način i posle četiri kola imaju samo po jedan trijumf.


Partizan je bio uspešniji od Asvela u gostima, dok je poraze zabeležio od Makabija u Tel Avivu, Barselone u Beogradu i Olimpijakosa u Atini. Uz trijumf nad slabim Francuzima najbolju partiju crno-beli su prikazali u Pireju, gde ih je Olimpijakos uz obilatu pomoć sudija slomio tek u produžetku. Na strani "parnog valjka" biće domaći teren, mada se prošle sezone pokazalo da taj detalj u večitim derbijima ne mora ništa da znači, ali i iskustvo igranja derbija. Domaćin će na terenu imati više igrača koji su već osetili "barut" derbija i koji su pobeđivali Zvezdu. Naravno, tu je i trener Željko Obradović, ne samo kao najtrofejniji evropski stručnjak, već kao trener koji takođe ima mnogo derbija preko glave.


Pobeda bi imala višestruki značaj za crno-bele, jer bi označila da je forma u usponu, bio bi odbranjen domaći teren i napravljena odlična uvertira za nastavak sezone. Posle toga, Partizanu slede mečevi sa Baskonijom u gostima, Fenerbahčeom u Areni, pa duplo kolo sredinom novembra i dvomeč sa Nemcima - protiv Bajerna u Minhenu i Albe u Beogradu.


Zvezda će pokušati da u derbiju odigra na kartu "šok terapije", pošto je u subotu uveče smenila trenera Duška Ivanovića i već u nedelju promovisala Janisa Sferopulosa na mesto šefa stručnog štaba. Grk će debitovati u srpskom derbiju, ali je u karijeri vodio klubove koji imaju temperamente navijače i igrao vatrene derbije. Predvodio je Olimpijakos do dve titule u Grčkoj, a Makabi iz Tel Aviva do tri titule u Izraelu. Dva puta igrao je finale Evrolige, doduše oba puta izgubio, a jednom upravo od Obradovića.


Međutim, za njega je derbi prilika da u utakmici u kojoj pobeda vredi više nego inače automatski prodrma ekipu i letećim startom započne mandat na Malom Kalemegdanu. Debitovaće Sferopulos već večeras protiv FMP-a u Železniku, ali objektivno očekuje se rutinska pobeda Zvezda, pa da derbi bude pravi izazov.


Posle toga, crveno-belima slede mečevi sa Bajernom kod kuće, zatim Barselonom u gostima, a onda sledi paklena sredina novembra - dolazak Fenera i gostovanje Olimpijakosu.

Jasno da je posle samo četiri utakmice rano za procene mogu li večiti na fajnal-for i koliko je realno pobeda da ostvare do kraja, ali isto tako navijačima oba kluba ne prija slab početak sezone.

I svi se pitamo: dokle će dobaciti večiti?