26.10.2023.

07:59

Foto: Starsportphoto

Sport

Ko izgubi biće u velikom problemu! Partizan blagi favorit u derbiju iscrpljenih

Crno-beli će večeras od 18.30 (Sport klub 1) dočekati večitog rivala u 5. kolu Evrolige, a prvom derbiju u sezoni prisustvovaće samo domaći navijači u Areni.

Željko najbolje zna

Oba tima su nadmetanje u elitnom evropskom takmičenju počela s pobedom i tri poraza, pa će tim koji večeras izgubi biti u velikom "kanalu". Osim što će imati skor 1-4, poraz u derbiju utiče na ekipu i s psihološke strane.

Muta Nikolić prvenstveno ističe da je sistem takmičenja nehuman, da su timovi umorni iako je početak sezone, ali veruje da su izabranici Željka Obradovića bliži pobedi.

- Partizanu bih dao prednost, ali ne želim da kritikujem Zvezdu. Rezultati najbolje govore o obema ekipama. Igrači su umorni od prevelikog broja utakmica i mislim da je to problem. Ne bih da ih branim, ali pogledajte Partizanov raspored u poslednje dve nedelje. Igrali su protiv Barselone, Olimpijakosa, Mege... Razumno je da posle tri poraza četvrti neće dobro doći ni jednoj ni drugoj ekipi, a pobeda će doneti motivaciju za dalje. Ipak, nisam siguran da pobeda u derbiju može da prelomi sezonu, pre svega mislim da je ekipama potreban odmor da bi imali bolje rezultate - ocenio je Nikolić za Informer.

Dosadašnje utakmice su pokazale da Partizan ima problem s "građenjem" svog koša i skokovima, ali i organizacijom igre. Navijači crno-belih smatraju da prvaku ABA lige nedostaju plejmejker i centar.

- Ne bih to da komentarišem. Željko najbolje zna šta i kako, a ne navijači. On dovodi igrače i postavlja ekipu, a ja mu u potpunosti verujem - dodao je Nikolić.

Specifično za Zvezdu

Crvena zvezda je posle 1-3 u Evroligi i serije neprijatnih situacija u svlačionici zbog sukoba trenera Duška Ivanovića i igrača rešila da otpusti iskusnog stručnjaka. Na klupu crveno-belih stigao je grčki strateg Janis Sferopulos, koji je debitovao pobedom nad FMP-om, ali je jasno da mu pravi izazov sledi tek večeras.

Nedović i Lazić na tribinama, ali ne i "delije"

Crvena zvezda će večeras biti u podređenom položaju jer će joj nedostajati povređeni kapiten Branko Lazić i reprezentativac Nemanja Nedović. Osim toga, gosti neće imati podršku s tribina, jer su "delije" odbile da uzmu 300 ulaznica, koliko je Partizan bio spreman da im prepusti. Zvezdini navijači su prvo tražili 2.000 karata, pa su se s crno-belima, navodno, našli na 1.000 ulaznica. Kad su iz Humske saopštili da mogu da im ustupe samo 300 ulaznica, "delije" su se naljutile i rešile da ne dođu.


Nekadašnji trener crveno-belih Andrija Gavrilović takođe blagu prednost daje Partizanu, ali smatra da nije prirodan pritisak s kojim su suočeni večiti rivali.

- Derbi dolazi u trenutku kada je Crvena zvezda promenila trenera. To je specifična situacija, a ja obično za derbi kažem da su šanse 50-50. Međutim, ovaj put Partizan je u prednosti, jer ima više igrača od prošle sezone. Crvena zvezda još nije pokazala da je uigran tim. U Evroligi su oba tima startovala gore nego što su planirala. Pritisak je, kao i obično, svake sezone sve veći i veći. Rekao bih čak i preteran pritisak - podvukao je Gavrilović.