12.11.2023.

15:37

Foto: informer.rs

Sport

(ANKETA) Da li bi trebalo ugasiti ABA ligu?

U teoriji, lepo je to bilo osmišljeno - ideja je bila da se okupe najbolji timovi iz regiona, naprave jaku ligu i osim u domačćim okvirima takmiče se na još jednom nivou. Cela priča je još više dobila na značaju, jer je šampion imao prohodnost u Evroligu. 

U praksi - ta liga ima mnogo manjkavosti, a veliki problem je što ne postoji zdravo rivalstvo između srpskih klubova sa jedne strane i hrvatskih sa druge. Bezbednost očigledno nije na visokom nivou, pa se tako sinoć, veče uoči utakmice 7. kola ovog takmičenja, koju će danas od 17.00 časova u dvorani "Krešimir Ćosić" igrati Zadar i Crvena zvezda, više pričalo o huliganskim ispadima, nego o samom meču. Dvojica novinara napadnuta su u ugrbanom kraju, ispred hotela, samo zato što su Srbi. Rečima: "Gde ste, četnici?", a onda i udarcima palicama, nogama i rukama, grupa ljudi koja sebe naziva navijačima, jasno je stavila do znanja izveštačima da nisu dobrodošli, samo zato što su Srbi. Slična sudbina zadesila je i jednog člana Upravnog odbora kluba. 

Informer

 

Kad je reč konkretno o klubovima iz Srbije, liga je maltene izgubila smisao. Crvena zvezda i Partizan sad su već redovni učesnici Evrolige i očigledno bi tamo bili i bez ABA lige. Jer i kada ju je neko drugi osvajao, odustajao je, a Zvezda je uzimala to mesto (izuzetak je jedna sezona kad je igrala Budućnost). Sa druge strane, crveno-beli i crno-beli su toliko jači u odnosu na ostale da im ABA liga nije potrebna ni u tom smislu. 

Osim njih, u ovoj ligi su još i Borac, Mega i FMP. Možda bi zaista mogla da se oformi i jaka domaća liga, pa da se izbegnu nepotrebne scene kao što je razbijanje glava u zadru. Postavlja se pitanje kome je zaista ovakva liga potrebna...