Autor: Informer.rs

12.12.2023.

17:26

Foto: profimedia

Sport

Moneke srušio "večite", a iza svega stoji Vanja Marinković!

Od kako se krajem oktobra Duško Ivanović vratio na klupu Baskonije, velikan iz Baskije upisao je dve pobede nad srpskim klubovima. Heroj obe bio je Čima Moneke koji je sa linije slobodnih bacanja presudio Partizanu, a nekoliko nedelja kasnije i Crvenoj zvezdi. 

Protiv crno-belih krilni centar Baskonije bio je precizan oba puta, da bi protiv crveno-belih, oba slobodna bacanja promašio. Ispostavilo se to ključno za pobedu nad Zvezdom budući da je Moneke gađao prvi obruč, uhvatio svoj promašaj i vreme je isteklo.

Mnogi su taj potez Monekea opisali kao "genijalan", a Nigerijac je danas otkrio da iza svega stoji Vanja Marinković koji mu je posavetovao da drugo bacanje protiv Crvene zvezde promaši. 

- Nisam igrao 15 minuta pre toga, ohladio sam se i bio sam nervozan. Kada sam koračao ka liniji za slobodna bacanja, razmišljao sam o tome da sam već bio u istoj situaciji protiv Partizana. Na prvom sam imao dobar oseća, a ono je ušlo, pa izašlo. Vanja Marinković mi je dobacio da promašim. Pogledao sam na sat, video da je ostalo 1.2 sekunde, trener mi je isto govorio da promašim. Kako da promašim, a da ne uhvate? Onda sam učinio kao Stiven Adams - otkrio je Čima Moneke. 

Nakon utakmice sa Crvenom zvezdom Moneke je na treningu pokušao da ponovi nameran promašaj, ali nije uspeo. 

- Mitrović me 'provalio' i javljao saigračima šta mi je namera i da ulete spoljni igrači kako bi sprečili da mi se vrati. Uradio sam sve savršeno. Nikad to nisam vežbao. Sutradan na treningu sam opet pokušao i nisam uspeo, pogodio sam tablu. Ljudi ne znaju koliko je to teško - rekao je košarkaš Baskonije. 

Za razliku od pravila ABA lige, gde takav potez nije dozvoljen i sličan pokušaj nije prošao Matijasu Lesoru u finalu ABA lige prošle godine, u Evroligi i NBA ligi igraču je dozvoljeno da krene na svoj promašaj nakon slobogdnog bacanja. 

Informer

 

- Obe utakmice su bile lude, nestvarna pažnja prema meni. Taj klip Evrolige je najgledniji svih vremena. Video sam da je to pravilo u ABA ligi i da je to svirano Lesoru, ali to ne važi za Evroligu i NBA - podvukao je Moneke. 

Moneke je ove sezone jedan od najboljih pojedinaca Evrolige sa prosekom od 15,4 poena i 6,4 skokova po meču. Iza sebe ima samo dve slabe partije na kojima nije bio dvocifren - protiv Monaka kada je ubacio četiri poena, a potom i na meču sa Fenerom tri.