Autor: Informer.rs

15.12.2023.

06:40

Foto: Starsportphoto

Sport

Na današnji dan: Preminuo je Haris Brkić, košarkaš Partizana je dobio dva metka ispred "Pionira", ovaj zločin je još uvek misterija

Košarkaš Partizana Haris Brkić upucan je 12. decembra 2000. godine od strane nepoznatog počonioca ispred dvorane "Aleksandar Nikolića". On je oko 21 čas dobio dva hica iz malokalibarskog pištolja u glavu. Jedan metak pogodio ga je u predelu jagodične kosti, a drugi ispod oka.

Slučajni prolaznik je video njegovo telo i odmah je obavestio ljude iz Partizana, a on prevezen na Urgentinci centar gde je odmah izvršena operacija. 

Posle operacije bio je u komi sve do jutra 15. decembra kada je srce beka Partizana nažalost prestalo da kuca. Preminuo je u 26. godini, nije se ženio, a nije ni imao potomke. 

Informer

Kobnog popodneva Brkić je izašao malo ranije sa treninga jer se nije najbolje osećao, pa mu je tadašnji trener Darko Ruso dozvolio da ode kući

Počinioc ovog zločina nikada nije uhvaćen, ali je godina razvijeno više teorija ko stoji iza ubistva Harisa Brkića.

Jedan od kurira Zemunskog klana pričao je o ubistvu košarkaša,a  po njegovim rečima, plan nije bilo ubistvo već krađa kola.

- Dušan Spasojević nam je ispričao da su košarkaša Harisa Brkića 12. decembra 2000. na parkingu ispred hale "Pionir" ubili Čeda Č. i Mirko B. Haris ih je zatekao dok su mu obijali kola, pojurio ih je, a oni su zapucali. Mirko je kasnije ubijen u obračunu sa policijom, a Čeda se ubio - rekao je on u svojoj ispovesti.

Informer

Ipak, nijedna priča ne može 100%  pouzdana, a jedino što je sigurno je da niko nije odgovorao za njegovo ubistvo.

Haris Brkić je karijeru u počeo sarajevsku Bosnu, zatim je 1992. godine postao igrač Borca iz Čačka, samo godinu kasnije je potpisao za Partizan. Proveo je samo jednu sezonu u podgoričkoj Budućnosti, a zatim se ponovo vratio u Partizan.