Autor: Informer.rs

26.12.2023.

06:40

Foto: Starsportphoto©

Sport

Na današnji dan: Rodio se velikan jugoslovenske košarke - Žarko Varajić! (VIDEO)

Iznedrila je jugoslovenska škola košarke brojne asove, a jedan od najboljih svih vremena bio je Žarko Varajić. Slavni Nikšićanin čitavu svoju karijeru, izuzev jedne godine u Al Ainu, posvetio je sarajevskoj Bosni, ali i reprezentaciji Jugoslavije. 

Varajić je rođen na današnji dan 26. decembra, a preminuo je 23. juna 2019. godine u Beogradu. Tokom svoje karijere osvojio je srebrnu medalju na Olimpijskim igrama u Montrealu 1976. godine. 

Ipak, ono po čemu je Varajić ostao upamćen je rekord postavljen 1979. godine u finalu Kupa evropskih šampiona, današnje Evrolige. Tada je u dresu Bosne protiv italijanskog Emersona ubacio 47 poena, a to i dan danas najviše koševa postignutih u finalnoj utakmici elitnog klupskog takmičenja.

Varajić je, pored srebra iz Montreala, u dresu reprezentaciji osvojio zlato na Evropskom prvenstvu 1977. Dve godine kasnije bio je bronzani na kontinentalnom takmičenju.

Sa sarajevskom Bosnom bio je tri puta šampion Jugoslavije (1978, 1980 i 1983. godine), dva puta je osvojio Kup Jugoslavije, a jednom Kup Radivoja Koraća.