Autor: Informer.rs

09.01.2024.

17:47

Foto: Starsportphoto©

Sport

Bogdanović i Crvendakić najbolji u 2023. godini! Košarkaši savez Srbije podelio laskava priznanja

U glasanju su učestvovali urednici i novinari najrelevantnijih srpskih medija, među kojima je i Informer, kao i specijalizovanih košarkaških medija.

- Izuzetna je čast i privilegija biti najbolji košarkaš Srbije. Svima želim sve najbolje i družimo se sledećeg leta -rekao je Bogdanović, koji je treći put u karijeri dobio ovo priznanje.

Kriterijum za laskavo priznanje bio je učinak u reprezentaciji, a u godini za nama Bogdanoviću u tom segmentu nije bilo ravnog. Zbog toga je bek Atlante odneo ubedljivu pobedu sa 27 glasova, drugi je bio Nikola Jokić sa 10, uprkos činjenici da je osvojio titulu sa Denver Nagetsima u NBA ligi. 

Ovakva odluka mogla bi da se smatra i kao "osveta" centru Denvera koji je odbio da nastupi za reprezentaciju na Mundobasketu. 

Treće mesto pripalo je Aleksi Avramoviću koji je dobio dva glasa, dok je jedan pripao Boriši Simaniću. 

Umesto NBA asa Atlante, koji nije mogao da prisustvuje svečanosti i obratio se video porukom, nagradu je primila njegova sestra Bojana.

Crvendakić, članica mađarskog Šoprona, drugi put u karijeri je najbolja u Srbiji.

- Hvala saigračicama koje su mi pomogle da dobijem ovu nagradu. Posebno hvala porodici i nadam se da će ova godina biti još bolja i da imamo puno razloga za slavlje posle Olimpijskih igara - istakla je Crvendakić.

Informer

 

Specijalnu nagradu dobili su basket selekcija Srbije - prvak Evrope i sveta, kao i muški juniorski tim - prvaci Evrope.

Nagrađen je i čuveni lekar Dragan Gaga Radovanović, koji je dve decenije uz košarkaše i imao je posebnu ulogu prilikom svega što se desilo Boriši Simaniću u Manili. 

Priznanje je dodeljeno i "Mozzart fondaciji" za podršku košarci. Predsednik Saveza Predrag Danilović istakao je da je 2023. bila fantastična i godina jubileja - 100 godina košarke u Srbiji.

- Rezultatski bila je izuzetna, košarkašice su posle smene generacija osvojile peto mesto na Evropskom prvenstvu, seniori su ispisali istoriju srebrom u Manili, juniori postali prvaci Evrope, meni možda i najdraža medalja, a o basketašima, prvacima Evrope i sveta, ne znam ni šta bih više rekao jer su toliko izuzetni - istakao je Danilović.

U ovoj godini u centru pažnje biće Olimpijske igre u Parizu, a Danilović je izrazio nadu da će se košarkašice pridružiti košarkašima i basketašima koji su već obezbedili plasman.

Informer

 

- Savez će dati sve od sebe da obezbedi maksimalne uslove, zahvaljujem se državi, predsedniku, Vladi, ministarstvu na pomoći. I naravno, nadamo se osvajanju medalja - poručio je Danilović.

Na svečanosti u hotelu "Hajat" prisusustvovao je i selektor Srbije Svetislav Pešić, generalni sekretar Olimpijskog komiteta Srbije (OKS) Đorđe Višacki, predsednik KK Partizan Ostoja Mijailović, predstavnici Ministarstva sporta i drugi.