20.02.2024.

06:58

Foto: Starsportphoto

Sport

Srbija nije najbolja! FIBA objavila rang listu

Ispred našeg nacionalnog tima je Francuska, a iza "orlova" na trećem mestu je Španija, potom slede Grčka i Litvanija, pa Italija, a Nemačka, svetski šampion, je tek sedma. U top 10 su još Letonija, Češka i Slovenija.

Van top 10 su se našli Turska, Poljska i Hrvatska koja je 13. na listi, dok je najbolje rangirani rival Srbije iz grupe Gruzija na 14. mestu,  Finska je na 19, dok su Danci 21. 

Selektor Svetislav Pešić objavio je spisak pred kvalifikacione mečeve za Evropsko prvenstvo 2025. godine. Naša reprezentacija  u petak igra protiv Finske u dvorani "Aleksandar Nikolić" (20.00), a zatim u ponedeljak sledi okršaj sa Gruzijom u Tbilsiju (18.00). 

Na spisku selektora "orlova" nalazi se 15 igrača: Aleksa Avramović, Aleksa Radanov, Aleksa Uskoković, Balša Koprivica, Vanja Marinković, Dejan Davidovac, Dušan Beslać, Dušan Ristić, Luka Mitrović, Marko Gudurić, Nikola Đurišić, Ognjen Dobrić, Ognjen Jaramaz, Uroš Trifunović i Filip Petrušev.

Informer

- Ovo je naše prvo okupljanje posle Svetskog prvenstva u Manili, verovatno i poslednje do Olimpijskih igara u Parizu. Prioriteti su najvažniji, znamo zašto smo se skupili, to je EP 2025, ali naravno da uvek tamo negde stoji zbog nemogućnosti kvalitetnih priprema za OI. Sad da vidimo šta možemo od ovog okupljanja i kroz ove dve da dobijemo za Pariz. To su dve različite ekipe, sa dva različita stila, moderna košarka, sa velikom tranzicijom. Finci su napravili veliki napredak i kroz struku i kroz igrače. Gruzija je drugačija selekcija, sa Šengelijom i ovim Šermadinijem iz Tenerifa. Dobili su novog stranca, našeg trenera Džikića, igraju "insajd košarku" - istakao je selektor Pešić.